VN noemen massa-executie in Saudi-Arabië ‘afschuwelijk’
Foto: AP

De executie van 37 mensen op een en dezelfde dag in Saudi-Arabië heeft internationale verontwaardiging veroorzaakt. Zeker drie geëxecuteerden waren minderjarig.

‘De mannen hebben geen eerlijk proces gekregen en bekentenissen werden naar verluidt afgedwongen door foltering’, zei VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet over de executie van de 37 Saudi’s.

‘Ik veroordeel deze schokkende massale executies in zes steden’, zei Bachelet. Het is des te afschuwelijker omdat ten minste drie van de geëxecuteerden op het moment van de veroordeling nog steeds minderjarig waren.

Een EU-woordvoerder voor buitenlands beleid in Brussel benadrukte dat de executies twijfel doen rijzen over het respect voor eerlijke procedures. Bovendien kunnen de vonnissen sociale spanningen in de samenleving verergeren.

De meerderheid van de terechtgestelden behoorde volgens Amnesty International tot de sjiitische minderheid in Saoedi-Arabië. Volgens de EU-woordvoerder is dit het hoogste aantal executies op een enkele dag in Saoedi-Arabië sinds 2016.

Saoedi-Arabië had dinsdag bekendgemaakt dat het doodvonnis tegen 37 mensen van Saoedische afkomst werd voltrokken. De mannen werden naar verluidt onder andere wegens terrorisme veroordeeld. Amnesty International hekelde dat veel van de mannen wegens delicten in verband met antiregeringsprotesten of wegens spionage voor Iran waren veroordeeld.