Nostalgie en Disney-comedy
‘Cool Runnings’. Foto: Buena Vista Pictures/Photofest

Uiteraard veel serieuze debatten op televisie vanavond over de politieke peiling van De Standaard en VRT, en documentaires over Roemeense straatkinderen en huiselijk geweld. In het luchtigere genre raden we de films ‘Cool Runnings’ en ‘Au bout de souffle’ aan.

TERZAKE

Canvas 20 uur

Met Koen Geens (CD&V), Bart Tommelein en La Libre-hoofdredacteur Dorian De Meus worden de resultaten van de politieke peiling besproken. Groen en Ecolo trekken samen naar de onderhandelingstafel, maar wat met hun onderlinge verschillen? En Amerikaans president Donald Trump treedt op tegen de drugsepidemie in zijn land, VS-correspondent Björn Soenens maakte er een reportage over.

DE AFSPRAAK

Canvas 20.30 uur

Peter Vandenbempt geeft toelichting bij de ‘huiszoeking’ bij Anderlecht en de andere dossiers die de voetbalwereld in de ban houden. Yasmine Kherbache (SP.A) en journaliste Isabel Albers (De Tijd) hebben het over de socialistische ideeën rond de pensioenen. Politicoloog Carl Devos analyseert de verkiezingspeiling van De Standaard en de VRT.

COOL RUNNINGS

Q2 20.35 uur

Vier Jamaicanen willen aan de Winterspelen deelnemen en vormen een bobsleeteam. Een waargebeurd verhaal dat in het keurslijf van een Disney-comedy gegoten werd.

A BOUT DE SOUFFLE

Arte 20.55 uur

Iconische nouvelle-vaguefilm die ook de grote doorbraak was van het Franse icoon Jean-Paul Belmondo. Ideaal voor nostalgische filmfans.

MENSEN VERZETTEN BERGEN: BUURMAN, WAT DOET U NU?

Eén 21.25 uur

Deze ‘Kom op tegen kanker’-special heeft de bizarste titel ooit. Aan de Reyerslaan heerst een vreemdsoortig gevoel voor humor. Cath Luyten gaat langs bij Lut Hannes, Angèle uit Thuis, om er over haar strijd tegen kanker te praten. Haar buurman heeft daar vooralsnog niets mee te maken. En de familie Flodder ook niet.

VAN GILS & GASTEN

Eén 22.10 uur

Frank Deboosere is al jaren het boegbeeld van Kom Op Tegen Kanker, de jaarlijkse actie die 30 jaar geleden door Kathy Lindekens werd gestart.

Damya Laoui is bio-ingenieur en doet baanbrekend onderzoek naar een vaccin tegen kanker. Op haar 35ste werd ze uitgeroepen tot grootste wetenschapstalent door de New Scientist. Uitgerekend op de internationale dag tegen dierproeven komt de KULeuven onder vuur te liggen omdat ze proeven doen op wilde bavianen in Kenya. Het aantal dierenproeven blijft stijgen. Ook voor Damya Laoui zijn proeven op muizen en ratten noodzakelijk om kanker uit de wereld te bannen. Michel Vandenbosch (Gaia) doet een oproep naar het beleid en hoopt dat we ooit stoppen met dierenproeven.

Marieke Vervoort kan niet zonder haar hulphonden Mazzel en Zen. Gerrit Martens leidt assistentiehonden op en zoekt dringend gastgezinnen.

TELEFACTS

VTM, 22.45 uur

Om de 30 seconden moet de politie in Groot-Brittannië uitrukken voor een oproep over huiselijk geweld. Elke week worden twee vrouwen vermoord door hun partner. Dat zijn hallucinante cijfers. Waarom blijven vrouwen bij een man die hen fysiek en mentaal kapot maakt? Waarom duurt het zolang vooraleer ze ingrijpen? In deze reportage getuigen twee vrouwen die jarenlang mishandeld werden door hun man.

BRUCE LEE AND THE OUTLAW

2Doc, 22.45 uur

De Nederlandse regisseur en fotograaf Joost Vandebrug legt al sinds 2011 het leven van Roemeense straatkinderen vast. In dat jaar ontmoette hij een groepje jongens die hij de ‘Lost Boys’ noemde. Sindsdien volgt hij ze en kwam zo ook in contact met een vreemde volwassene, die zich Bruce Lee noemt en zich de titel ‘Koning van de Onderwereld’ heeft toegeëigend. Bruce Lee was zelf ooit een van de weeskinderen in de beruchte weeshuizen van Ceausescu. Als volwassen man bewoont hij de tunnels onder de stad en ontfermt zich over drugsverslaafde kinderen, die hij zowel van eten als van drugs voorziet.