Alaphilippe wint opnieuw Waalse Pijl
Alaphilippe klopt Fuglsang op de Muur van Hoei. Foto: Photo News

De favoriet Julian Alaphilippe heeft de Waalse Pijl gewonnen. Hij klopte Jacob Fuglsang op de Muur van Hoei.

Voor het zesde jaar op rij besliste de Muur van Hoei over winst en verlies in de Waalse Pijl. Daarin toonde de Fransman Julian Alaphilippe nog maar eens zijn grote klasse. In het wiel van alweer Jakob Fuglsang - de twee protagonisten van de voorbije Amstel Gold Race - spurtte de Fransman naar zijn tweede opeenvolgende zege, voor Fuglsang. Diego Ulissi werd derde, Bjorg Lambrecht knap vierde.

Waaiers

De start was veelbelovend: een vijftal gooide zich in de vroege vlucht van de dag met daarbij één landgenoot, Kenneth Van Rooy (Vlaanderen - Baloise). Het peloton liet eerst begaan, zodat de vijf al snel een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar wist te fietsen. Maar er stond wind en dat inspireerde Deceuninck - Quick Step tot het trekken van een waaiertje. Onder meer Jelle Vanendert liet zich aanvankelijk verrassen. Maar alles liep redelijk snel opnieuw samen.

Alaphilippe wint opnieuw Waalse Pijl
Jelle Vanendert maakte de koers hard. Foto: Photo News

Met drie lokale rondes en telkens drie beklimmingen - Côte d’Ereffe, Côte de Cherave en de beruchte Muur van Hoei - was er nog ruimte zat om koers te maken. Vooraan moest Kenneth Van Rooy als eerste de rol lossen, later loste ook Tom Wirtgen en hielden we nog drie leiders over.

Het peloton werd bij de eerste beklimming van de Muur van Hoei gemend door Pieter Serry, met Julian Alaphilippe aandachtig in het wiel. Een groep tegenaanvallers - met de Italiaan Caruso als grootste naam - had zich tussen de drie leiders en de laatste vluchters (de Nederlander Koen Bouwman en de Amerikanen Joey Rosskopf en Robin Carpenter) geplaatst.

Astana en Lotto willen koers hard maken

Deceuninck-Quick Step bleef de wedstrijd controleren maar dat was niet het plan van het sterke Astana. Het team van kopmannen Fuglsang en Aleksej Lutsenko deed er alles aan om het laatste uur van de wedstrijd te domineren. Spaans kampioen Gorka Izagirre werd als eerste de loopgraven ingestuurd, hij kreeg het gezelschap van onder meer Slagter, Marczynski, Haas en nog enkele andere sterkhouders. Maar Movistar, in dienst van wereldkampioen Alejandro Valverde, liet niet begaan.

De afdaling naar de voorlaatste beklimming van de Muur zorgde voor schade met Adam Yates, Domenico Pozzovivo en Roman Kreuziger als belangrijkste slachtoffers van een valpartij aan hoge snelheid. Vooraan draaiden de drie leiders voor de voorlaatste keer de Muur op, met driekwart minuut voorsprong. Hun verhaal was bijna uitgezongen. Joey Rosskopf bood het langst weerstand.

In het peloton zorgde Bjorg Lambrecht voor de versnelling. De pocket-klimmer van Lotto-Soudal kreeg duidelijk de opdracht de wedstrijd hard te maken. Net voorbije de Muur van Hoei zat ook voor Rosskopf de vlucht erop. Beetje bij beetje ontstond een nieuwe kopgroep van een twintigtal renners met alweer Gorka Izagirre maar ook Wout Poels, Luis Leon Sanchez, Dylan Teuns en Tim Wellens.

Alaphilippe wint opnieuw Waalse Pijl
Een knappe wedstrijd van Lambrecht. Foto: Photo News

Het peloton scheurde onder impuls van Movistar, waarvan ook Alaphilippe profiteerde. Lotto-Soudal bleef de koers hard maken met opnieuw een aanval van de Pool Marczysnki maar de ploegen van de favorieten waakten. Een tweede poging van de Pool kende meer succes, maar hij kreeg niemand in zijn wiel zodat ook deze poging een maat voor niets vreesde te worden. Alaphilippe zette zijn resterende ploegmaats Mas en Devenyns resoluut aan het werk.

De Muur beslist

De voorlaatste beklimming van de Côte de Cherave dan maar: wie zou het aandurven om Alaphilippe onder druk te zetten? Of voelde iedereen zich sterk genoeg om op de Muur het verschil te maken? Marczynski kreeg het gezelschap van Mohoric, het peloton volgde op vijftien seconden. Mas hield in dienst van Alaphilippe het tempo strak, de vluchters werden al snel opgeraapt. Het nummer twee uit de Vuelta hield het tempo zo strak dat aanvallen onmogelijk werd. Ook Bora Hansgrohe wilde het tempo niet laten zakken in dienst van Max Schachmann.

De laatste beklimming van de Muur moest dus opnieuw de beslissing brengen, al was het een flink uitgedund peloton dat zich aandiende aan de voet ervan. 

Net als vorig jaar toonde Alaphilippe zich de sterkste. Alweer een zege dus voor het team van Patrick Lefevere. En alweer een zege voor Alaphilippe die eerder dit seizoen Milaan- Sanremo heeft gewonnen.

Alaphilippe wint opnieuw Waalse Pijl
De winnaar viert op de grond. Foto: belga