SP.A maakt van verlaging pensioenleeftijd breekpunt
Foto: BELGA

Iedereen met pensioen op 65 jaar. Dat moet de wettelijke pensioenleeftijd zijn, zo niet stapt de SP.A niet mee in een federale regering. Dat heeft de partij gezegd op een persbijeenkomst.

Een breekpunt, dat betekent: een regeringsdeelname van de SP.A staat of valt met de verlaging van de pensioenleeftijd van 67 naar 65 jaar. De socialisten hadden al eerder duidelijk gemaakt dat de verkiezingen voor hen om drie thema’s draaien: koopkracht, zorg … en een beter pensioen.

De partij pleit voor een minimumpensioen van 1.500 euro na 42 jaar werken. Maar beter betekent dus ook: mogen stoppen op 65 jaar. De SP.A vertolkt zeker geen marginaal standpunt. Uit de politieke barometer van De Standaard en VRT blijkt dat driekwart van de Vlamingen óók wil dat de pensioenleeftijd weer daalt. De regering-Michel nam in 2014 de beslissing om vanaf 2030 naar een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar te gaan.

Geen marge

De burger wil er niet van weten, en de SP.A surft op die golf mee. Dat de verlaging van de pensioenleeftijd veel geld kost, staat vast. Een begroting in evenwicht is voor de SP.A wel een streefdoel, maar geen must, klonk het vandaag op de bijeenkomst.

Twee fractieleiders, Joris Vandenbroucke en Meryame Kitir, lichtten er een online bevraging bij 1.011 Vlamingen toe, uitgevoerd door inSites Consulting, tussen 25 maart en 1 april. Daaruit blijkt volgens de partij dat de helft van de Vlamingen geen marge heeft op het einde van de maand om een spaarcent opzij te zetten. Bijna acht op de tien maakt zich zorgen over de onbetaalbaarheid van de zorg. En ruim zeven op de tien denk dat zijn pensioen niet zal volstaan om het rusthuis te betalen.