De Blauwe Schuit, een van de bekendste cafés in Leuven, sluit eind dit jaar definitief de deuren. Dik tegen de zin van uitbater Sven Van Extergem.

De Blauwe Schuit bevindt zich in een statig herenhuis op de Vismarkt in Leuven en opende op 10 mei 1975 de deuren. Behalve de inrichting wordt vooral de ruime tuin zeer gesmaakt door het publiek. Maar over enkele maanden wordt het café omgevormd tot een woning, tot spijt van de huidige uitbaters.

‘We hebben het café in 2010 overgenomen. Maar al na enkele maanden veranderde het pand van eigenaar en kregen we te horen dat die af wilde van het handelscontract. De nieuwe eigenaar wil zelf komen wonen in het pand en heeft gebruikgemaakt van de juridische mogelijkheid om het contract na negen jaar op te zeggen’, zegt Van Extergem.

‘We hebben tevergeefs geprocedeerd tegen deze beslissing. Voor ons is dit een financiële ramp, maar we hopen eerlang in Leuven op een andere locatie opnieuw te kunnen starten met een Blauwe Schuit.’

Het Leuvense stadsbestuur bevestigt dat in 2015 een renovatievergunning werd afgeleverd voor de verbouwing van De Blauwe Schuit tot een eengezinswoning met een schildersatelier en kantoorruimte.