Zoo Antwerpen helpt pinguïns zoeken naar partner met ‘lichtshow’
Een koningspinguïn (archiefbeeld). Foto: ISOPIX

De zoo van Antwerpen gaat zijn koningspinguïns helpen om meer kweeksucces te boeken door middel van speciale lampen. Dankzij de lampen zouden de dieren makkelijker de felroze of paarse vlakken op de snavel van geslachtsrijpe soortgenoten kunnen waarnemen. De Antwerpse zoo zou de eerste dierentuin in Europa zijn die de techniek toepast.

De lampen in het verblijf van de pinguïns volgen al langer de lichtcyclus van de subarctische regio’s waar de koningspinguïns van nature voorkomen. Doorheen het jaar simuleert de Zoo op die manier de lengte van de dagen, die erg verschilt en een invloed heeft op de broedcyclus van de vogels.

Voortaan stralen de lampen ook uv-licht uit dat weerkaatst op de snavels van de pinguïns. De ‘lichtshow’ is volgens de Antwerpse zoo een middel om de natuurlijke habitat van de pinguïns zo getrouw mogelijk na te bootsen. ‘Het geeft de pinguïns de mogelijkheid om extra informatie te krijgen over hun mogelijke partner’, zegt Jan Dams, coördinator Dierenzorg bij Zoo Antwerpen. ‘We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort, die zich niet makkelijk voortplant.’

De Zoo wijst erop dat het uv-licht niet zichtbaar is voor het menselijke oog en bezoekers het kleurenspel op de snavels dus niet zullen kunnen waarnemen. Het experiment gaat donderdag van start, op de Internationale Dag van de Pinguïn.