Na tien jaar komt er vandaag een einde aan het voorzitterschap van Jan Peumans (N-VA) in het Vlaams Parlement. Op 26 mei neemt Peumans afscheid van de politiek, maar vandaag is het normaal de laatste plenaire vergadering van dit parlement. Wij doken in het archief op zoek naar enkele opmerkelijke fragmenten uit Peumans’ carrière als parlementsvoorzitter.

In oktober 2016 is ons land in de ban van Ceta, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Ook in het Vlaams Parlement komt het verdrag, waartegen Wallonië zich verzet, ter sprake. SP.A'er Bruno Tobback gaat er stevig in de clinch met Peumans, wanneer die minister-president Geert Bourgeois het woord geeft, en niet het parlement.

Video: Vlaams Parlement

Twee weken later komt Peumans kort terug op de tumultueuze zitting. Daarbij belooft hij in het vervolg wel als laatste het woord aan het parlement te geven.

Video: Vlaams Parlement

Dik twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt het debat over de begroting er plots een over het economische beleid van Gent. Minister-president Bourgeois herinnert het parlement en de voorzitter eraan dat het debat over de Vlaamse regering moet gaan. Maar daar gaat Peumans niet mee akkoord.

Video: Vlaams Parlement

Februari 2019: in het Vlaams Parlement vindt een debat plaats over de opmars van megastallen in Vlaanderen. Tijdens haar tussenkomst begint Tinne Rombouts (CD&V) een papier voor te lezen, maar Peumans legt haar het zwijgen op.

Video: Vlaams Parlement

De positiewissels in de Vlaamse regering waren de voorbije legislatuur talrijk. Begin dit jaar trad Lydia Peeters (Open VLD) toe als minister van Energie. Maar bij het maken van de nieuwe groepsfoto ging niet zij, maar Peumans met de meeste aandacht lopen.

Video: Vlaams Parlement

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in