Transfer van Aleksandar Mitrovic onder de loep
Foto: Reuters
De gerechtelijke invallen deze ochtend bij RSC Anderlecht kaderen in het onderzoek naar verdachte geldstromen bij de transfer van Aleksandar Mitrovic (24) van Anderlecht naar Newcastle United. Dat vernam De Standaard uit goede bron.

Mitrovic werd in juli 2015 getransfereerd van Anderlecht naar de Engelse Premier League-ploeg Newcastle United. Volgens informatie van De Standaard liep er enkele maanden geleden informatie binnen bij het Brusselse parket dat er aan die transfer een financieel reukje zou zitten.

Bij de huiszoekingen vanmorgen in het stadion van RSC Anderlecht, in het trainingscentrum van de club in Neerpede en bij de Belgische voetbalbond (KBVB) in Laken werd volgens onze informatie vooral gezocht naar informatie in het dossier-Mitrovic. Bij een huiszoeking in Schaarbeek werd het bureau One Goal Management van Gregory N. geviseerd.

Gregory N. verklaart ondertussen aan Het Nieuwsblad dat er sprake is van een administratieve fout, en dat wordt door gerechtelijke bronnen aan De Standaard bevestigd. 'Blijkbaar staat er op de website van de Voetbalbond, dat alle in- en uitgaande transfers “nauwgezet” bijhoudt, verkeerdelijk dat wij de transfer van Mitrovic naar Newcastle hebben geregeld', reageert Gregory N.. 'Allicht heeft de onderzoeksrechter op hun website gezien dat wij zogezegd betrokken waren bij de transfer en stonden ze daarom aan onze deur in Schaarbeek.'

De speurders vermoeden dat de transfer van Mitrovic op een veel hoger niveau werd bedisseld en dat er veel zwart geld in is omgegaan. Vandaar het onderzoek naar witwassen en bendevorming. De speurders willen zicht krijgen op de manier waarop de commissies van de transfer verdeeld werden en wie er uiteindelijk het geld heeft opgestreken.

Israëlische supermakelaar

Het onderzoek naar de transfer van Mitrovic wordt gevoerd door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. Dat is niet toevallig ook de onderzoeksrechter die het onderzoek voert naar mogelijk financieel gesjoemel bij eersteklasseclub RE Moeskroen.

Zowel in de transfer van Mitrovic als in het onderzoek naar Moeskroen vermoedt het gerecht de hand van de Israëlische supermakelaar Pini Zahavi en zijn vennoot Fali Ramadani.

Coucke: 'Kan hier niets meer over zeggen'

Het gerechtelijk onderzoek zou zich dus toespitsen op feiten die gebeurden onder het vorige bewind van Anderlecht, onder Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck. Er is geen link met Operatie 'schone handen' en ook niet met matchfixing.

Een woordvoerster van Anderlecht bevestigt aan De Standaard de invallen van woensdagochtend. 'We werken volop mee met het gerecht', klinkt het. 'Binnen dit kader kunnen wij hier niets meer over zeggen', reageerde voorzitter Marc Coucke op het onderzoek tegenover VTM. 'De mensen (van Anderlecht) hebben nu wel het recht dat ik met hen ga spreken', verklaarde Coucke bij zijn aankomst op de club.

Tijdens de huiszoeking bij de Voetbalbond zouden eveneens dossiers meegenomen zijn. Zo hadden de speurders interesse in het register van alle transfers dat door de KBVB wordt bijgehouden. Er zijn vooralsnog geen verdachten gearresteerd.