Huawei (beetje) welkom in Groot-Brittannië
Huawei is welkom in het VK, als het maar buiten de kern van het netwerk blijft. Foto: EPA-EFE

Het Chinese Huawei mag meebouwen aan het 5G-netwerk in het VK. Zolang het maar weg blijft uit de kern van het netwerk.

Het Chinese telecombedrijf Huawei wordt niet uitgesloten van de bouw van het Britse 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet. In de schoot van de National Security Council heeft de regering van Theresa May gesteld dat Huawei welkom is, zij het in beperkte mate. Dat bericht de Britse krant Daily Telegraph.

Huawei zou welkom zijn in het 5G-netwerk zolang dat beperkt blijft tot delen die niet de ‘kern’ van het netwerk uitmaken. Wel elementen als de antennes, dus, maar niet het achterliggende netwerk dat die sites verbindt. Met de beslissing gaat de regering-May in tegen Amerikaanse druk om de Chinezen volledig uit 5G-netwerken te weren vanwege de angst voor Chinese spionage.

Netwerkveiligheid

Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met die beslissing. Zo stelde Tom Tugendhat, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, dat die ‘bezorgdheden oproept’, meldt Reuters. Volgens Tugendhat is ‘de definitie tussen wat wel en niet tot de kern behoort heel moeilijk de maken bij 5G-netwerken’.

Huawei zelf reageert opgetogen. ‘We verwelkomen de berichten dat de Britse regering Huawei zou toelaten om de 5G-netwerken van het VK te bouwen’, stelde een woordvoerder aan het persagentschap Reuters. Het bedrijf stelt dat het verder zal samenwerken met de overheid en de sector aan een ‘op bewijzen gebaseerde aanpak van netwerkveiligheid’, terwijl het wacht op een ‘formele aankondiging van de regering’.