Meyrem Almaci: ‘Kiezers ontevreden, anders zou Zweedse coalitie niet afgestraft worden’
Meyrem Almaci. Foto: Dirk Vertommen

De politieke barometer voorspelt winst voor Groen, al boeken de ecologisten in Vlaanderen minder winst dan in Wallonië. Toch zei partijvoorzitster Meyrem Almaci woensdag in De Ochtend op Radio 1 erg tevreden te zijn over de peiling.

Waren het vandaag verkiezingen, dan zou Groen in Vlaanderen 14,6 procent van de stemmen halen (+6 procent). De partij is daarmee de grootste stijger en strijdt met CD&V, Open VLD en de SP.A om de tweede plaats in Vlaanderen, na de voorlopig nog steeds ongenaakbare N-VA.

‘Dat is een hele sterke score om de laatste maand voor de stembusgang mee in te gaan en geeft goede moed aan de militanten. Het is de op een na beste score in een peiling die we ooit hebben gehad, en er zijn bovendien nog veel onbesliste kiezers. We hebben de wind in de zeilen. Dat alles doet deugd om de laatste rechte lijn in te gaan, en ik ben dan ook een zeer tevreden partijvoorzitter’, zei Almaci in De Ochtend.

‘Naast het feit dat we het als politieke familie goed doen, zien we dat de Zweedse partijen fors verliezen. Een remake van de huidige coalitie is daarmee verre van evident’, vervolgde Almaci. ‘De regeringspartijen leveren in. Dat de N-VA bijna 5 procent verliest, is zeker een signaal. Je ziet dat de mensen verandering willen. De lagere inkomens en de middenklasse betalen nog steeds het meest, terwijl de grootste inkomens en de vervuilers vrijuit blijven gaan.’

Meyrem Almaci: ‘Kiezers ontevreden, anders zou Zweedse coalitie niet afgestraft worden’
Foto: dS Info

Samenwerking

Anderzijds boekt Groen minder winst dan Ecolo in Wallonië (22 procent, +13,8 procent). En dat nadat de actualiteit al wekenlang wordt beheerst door het klimaat. Had Groen niet hoger moeten scoren? ‘Ik denk zeker niet dat we te vroeg hebben gepiekt. Er zijn nog veel onbesliste kiezers, waarvoor iedereen gaat vechten. We gaan die laatste maand in met heel veel hoop’, vervolgde Almaci.

‘Bovendien vormen we in het federale parlement een fractie met Ecolo. Het groene verhaal heeft dus in beide kanten van het land de wind in de zeilen. De kiezer beloont het blijkbaar dat we federaal kunnen samenwerken.’

Progressieve coalitie

Over welke coalitie Almaci het liefst gevormd ziet, bleef ze aan de oppervlakte. ‘Wij doen op een positieve manier aan politiek en willen dus bruggen bouwen. Nadat de kiezer op 26 mei zijn stem heeft uitgebracht, zullen we kijken wat er mogelijk is. Wij reiken alvast de hand naar alle progressieve partijen om samen een andere coalitie te bekomen. België en Vlaanderen hebben een meer menselijk beleid nodig’, zei ze.

‘Het is duidelijk dat ons programma en dat van de N-VA heel ver uit elkaar liggen. Ik zoek naar wat we delen, om bruggen te bouwen, maar we gaan wel uitdrukkelijk voor een ander project dan wat de Zweedse coalitie de afgelopen jaren gedaan heeft. Wij willen een eerlijker beleid dat de lasten legt bij de grootste vervuilers, en niet bij de lagere inkomens en de middenklasse.’