Regering Sri Lanka denkt te weten wie brein achter aanslagen was
Heel wat slachtoffers werden de afgelopen dagen al begraven. Foto: AP
Volgens de veiligheidsdiensten van Sri Lanka zijn de bloedige aanslagen van afgelopen zondag uitgevoerd door negen zelfmoordterroristen. Acht ervan zijn intussen geïdentificeerd, een van hen was een vrouw. Ook de naam van het vermoedelijke brein achter de aanslagen zou intussen bekend zijn. De slachtofferbalans is verder opgelopen tot 359 doden.

Op een opeisingsvideo over de aanslagen in Sri Lanka die terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) dinsdag via haar officiële communicatiekanaal Amaq verspreidde, zijn acht terroristen te zien die trouw beloven aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Maar een van hen is herkenbaar in beeld gebracht. Het gaat om Mohamed Zahran Hashim, een imam uit het oosten van de eilandstaat en leider van de National Thoweeth Jama’ath, een lokale islamistische groepering. Zowel de inlichtingendiensten als de regering van Sri Lanka geloven dat Zahran Hashim het brein is achter de aanslagen.

Binnen de moslimgemeenschap zou al eerder gewaarschuwd zijn over de 'militante opvattingen' van Zahran Hashim. Ook de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten maakten in hun rapporten melding van de man. Zahran Hashim zou onder meer via Facebook propagandamateriaal van IS hebben verspreid, net als video's waarin werd opgeroepen tot geweld tegen niet-moslims. Ook zou hij eerder betrokken geweest zijn bij de vernieling van boed­dhis­ti­sche heiligenbeelden.

Goed opgeleid

'De meeste terroristen waren goed opgeleide mensen, afkomstig uit rijke families. Verschillenden studeerden zelfs in het buitenland', zei onderminister van Defensie, Ruwan Wijewardene, woensdag op een persconferentie. 'Over één terrorist weten we bijvoorbeeld dat die studeerde in het Verenigd Koninkrijk, om daarna rechtenstudies aan te vatten in Australië. Net om die reden krijgen we voor het onderzoek hulp uit het buitenland, zoals uit het Verenigd Koninkrijk.'

Wijewardene had dinsdag al in het Sri Lankaanse parlement verklaard dat de aanslagen werden uitgevoerd door twee lokale islamistische groeperingen, de National Thoweeth Jama’ath van Zahran Hashim en de Jammiyathul Millathu Ibrahim. Volgens de onderminister zou de leider van een van die groeperingen zichzelf hebben opgeblazen bij de aanval op het luxueuze Shangri-La Hotel in Colombo.

359 doden

In totaal zijn sinds zondag nu al zestig verdachten aangehouden door de autoriteiten van Sri Lanka, zei Wijewardene woensdag nog. Een van die verdachten is een Syriër. 

De slachtofferbalans na de bloedige zelfmoordaanslagen is woensdag verder opgelopen tot 359 doden. Verschillende mensen die bij de aanslagen gewond raakten, bezweken de voorbije uren aan hun verwondingen. Meer dan 400 mensen liggen nog in het ziekenhuis, van wie sommigen er erg aan toe zijn.