De politieke barometer zet alle centrumrechtse regeringspartijen op verlies. Een heruitgave van de Zweedse coalitie wordt precair, zelfs als het CDH bijspringt.

Een maand voor de verkiezingen ziet het er beroerd uit voor de tweede editie van de Zweedse coalitie. De Politieke Barometer (een samenwerking van VRT, RTBF, La Libre en De Standaard) zet alle ­regeringspartijen op verlies in vergelijking met vijf jaar geleden. In Vlaanderen zakt de N-VA naar 27,9 procent (in 2014 32,4 procent), CD&V naar een historisch lage 14,7 procent (18,6 procent) en Open VLD naar 14,2 procent (15,5 procent).

In Wallonië mist ontslag­nemend premier Charles Michel zijn kanseliersbonus. Zijn partij, de MR, zakt van 25,8 naar 18,3 procent. Al die negatieve cijfers impliceren fors zetelverlies (tien tot vijftien zetels in de Kamer). Het is ­bovendien twijfelachtig of CDH dat gat wegwerkt. CD&V wil de Franstalige christendemocraten wat graag in een nieuw Zweeds kabinet. Maar die partij verschrompelt onder de 10 procent.

Zowel Jan Jambon (N-VA) als Michel is gretig om de hoofdrol in de remake van een Zweedse coalitie, aangevuld met CDH, te spelen. Maar om die ambitie waar te ­maken, zal er de komende weken nog flink campagne moeten worden gevoerd. De prestaties van de federale regering overtuigen voorlopig niet. Dat het kabinet de eindstreep niet haalde, weegt zwaar.

Als centrumrechts strandt in het stemhokje, wordt de ­federale regeringsvorming een uitdagende puzzel. De situaties in Vlaanderen en Wallonië lijken helder, maar niet compatibel. In Vlaanderen staat niets het minister-presidentschap van Bart De Wever (of toch Jan Jambon) in de weg. Het staat de partij vrij om twee partijen te kiezen uit vier ­mogelijke partners: CD&V, Groen, Open VLD en SP.A. Geruchten ­maken al gewag van een voor­akkoord met de socialisten.

In Wallonië wordt een centrumlinks kabinet waarschijnlijk. De PS, die met 24,7 procent (32 procent in 2014) aan een stevige remonte bezig is, blijft een zucht sterker dan Ecolo. Die partij lijkt met 22 procent (8,2 procent) de grote winnaar van 26 mei lijkt te worden. Met CDH erbij heeft kandidaat-minister-president Paul Magnette (PS) zijn droomcoalitie beet.

 

Of de twee regionale coalities kunnen uitmonden in een ­federale samenwerking, is twijfelachtig. De veto’s vliegen in het rond. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil zeker niet met Ecolo of de PS regeren. Zijn PS-collega Elio Di Rupo heeft net hetzelfde over de N-VA verteld. Dergelijke veto’s zijn evenveel waard als een Arco-aandeel, maar het is tekenend voor de uitgangspunten.

 

Voor de N-VA voedt deze barometer haar analyse waarbij de voortzetting van een centrumrechtse ­regering in de weegschaal ligt met een confederale staatshervorming. De partij wil met dat ‘Waalse volksfront’ niets te maken hebben.

Overigens meldt het onderzoek dat twee derde van de kiezers een maand voor de verkiezingen nog niet zeker is van zijn stem. In de diverse hoofdkwartieren kunnen de mouwen worden opgestroopt.