Chauffeur busje Mawda aan ons land overgeleverd
Foto: belga
De Irakees die het busje bestuurde waarin de Koerdische peuter Mawda zat, is al verhoord. Het onderzoek naar het schietincident is bijna klaar.

De vermoedelijke chauffeur van het busje vol migranten waarin de Koerdische peuter Mawda (2) stierf, zat sinds juli vorig jaar in een Britse cel. Na het dramatische incident op 17 mei 2018, waarbij Mawda na een achtervolging door een politiekogel dodelijk in het hoofd werd geraakt, mengde de verdachte zich vermoedelijk onder de ­migranten in de bestelwagen.

De ouders van Mawda, die vooraan in het busje zaten, verklaarden dat ze de chauffeur niet konden identificeren omdat ze hem niet goed hadden gezien. Hij droeg volgens hen een kap over het hoofd. Ook de andere migranten wezen de chauffeur niet aan, uit schrik. Daardoor kon hij niet worden vastgehouden. Vermoedelijk is hij daarna naar Engeland gevlucht.

De vrees bestond dat het gerecht de smokkelaars van Mawda nooit zou vinden. Maar  op het stuur en de versnellingspook van de bestelwagen werd DNA gevonden. Dat leverde in de databanken een naam op van de vermoedelijke chauffeur. Zo kon de man, een Irakees van in de twintig, internationaal worden geseind. Eind juli werd hij eerder toevallig in Engeland opgepakt.

Twee procedures
Het parket van Bergen voert het onderzoek naar het schietincident, het federaal parket voert het onderzoek naar mensenhandel en -smokkel. Eerst vroeg het parket van Bergen aan Engeland om de man over te leveren, daarna stuurde ook het federaal parket een verzoek. Door die verschillende procedures, die in Engeland moesten worden samengevoegd, sleepte de overlevering langer aan.

‘Hij is sinds een paar dagen in ons land’, zegt de Bergense procureur-generaal Ignacio de la Serna aan De Standaard. Het federaal parket bevestigde gisteravond het nieuws van zijn overlevering. Het onderzoek kan daardoor in een stroomversnelling komen.

‘Om het onderzoek naar het schietincident af te ronden, was het wachten op de overlevering en het verhoor van de verdachte’, zegt De la Serna. ‘Intussen heeft de ­onderzoeksrechter van Bergen hem inderdaad verhoord. Dat betekent dat het onderzoek naar het schietincident bijna klaar is.’

Speurders van het Comité P hadden hun bevindingen al overgemaakt. Zij hebben onderzocht of de agent mocht vuren.

Kort na de feiten wees De la Serna al op de mogelijke verantwoordelijkheid van de chauffeur voor de dood van Mawda. ‘Als de bestuurder van het busje naar de bevelen van de politie had geluisterd, dan was dit nooit gebeurd’, verklaarde hij daarover.

Voor de advocaten van de ouders van Mawda is de agent de belangrijkste verantwoordelijke. ‘Niet de chauffeur, maar de agent heeft geschoten’, zeggen zij.

De overlevering moet ook het onderzoek naar mensenhandel vooruit helpen. De verdachte is de kroongetuige en de beste kans om de hele smokkelbende op te rollen. De strijd tegen smokkel is een prioriteit voor het gerecht, maar het is moeilijk om bendes in kaart te brengen.