Kushner noemt Rusland-dossier ‘een groot afleidingsmanoeuvre’
Foto: afp

Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Trump en tevens één van zijn adviseurs, heeft voor het eerst gereageerd op het rapport-Mueller rond de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Voor Kushner ging de mogelijke beïnvloeding van de presidentsverkiezingen door Rusland niet verder dan ‘een bundeltje Facebook-advertenties’. Het hele Mueller-onderzoek naar die beïnvloeding doet hij dan ook af als ‘een groot afleidingsmanoeuvre’.

Jared Kushner zei een en ander tijdens de ‘Time 100 Summit’ in New York die draait rond de bekendmaking van de lijst van het tijdschrift met de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

Het onderzoek naar de Russische inmenging en de vele speculaties erover hebben een veel zwaardere impact gehad op onze democratie dan ‘het bundeltje Facebook-advertenties’, aldus nog Kushner.

‘We hebben ons twee jaar lang beziggehouden met die nonsens en het enige waar het rapport-Mueller absoluut duidelijk over is, is dat er geen samenwerking was tussen de Russen en de Trump-campagne. En datzelfde zeg ik al twee jaar.’

Opmerkelijke uitspraken want uit het rapport-Mueller blijkt duidelijk dat de Trump-campagne bijvoorbeeld toejuichte dat via Russische hackers allerlei bezwarende mails lekten over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton en haar medewerkers.

Meer nog: volgens bepaalde passages probeerde de Trump-campagne de hand te leggen op de privémails van Clinton. Dat zou onder meer gebeurd zijn tijdens een veelbesproken Trump Tower Meeting op 9 juni 2016, waar Trumps zoon Donald Trump jr. en zijn advocaat Paul Manafort een ontmoeting hadden met een Russische regimegezinde advocate. Uitgerekend ook Jared Kushner was daarbij aanwezig.

Donald Trump zelf verklaarde steevast dat hij niets met die meeting te maken had, maar in zijn geschreven boodschap aan Mueller antwoordde hij misleidend over de exacte bedoeling van de vergadering.