‘Zie je Corneel, dan weet je: hier wordt gewerkt aan Oosterweel’
Minister Weyts mocht ‘Corneel van Oosterweel’ aan het publiek voorstellen. Foto: BELGA

Met mascotte ‘Corneel van Oosterweel’ gaat de Vlaamse regering weggebruikers informeren over de Oosterweelwerken. Het vogelfiguurtje moet zorgen voor ‘duidelijke communicatie’, maar moet aan de berichten over file-ellende ook ‘wat zuurstof geven’.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelde dinsdagmiddag mascotte ‘Corneel van Oosterweel’ voor. Het vogelfiguurtje moet de informatie die de Vlaamse regering de komende weken en maanden deelt over de Oosterweelwerken, doen opvallen en bevattelijk maken.

‘We staan voor een enorme uitdaging met deze ‘werf van de eeuw’, niet in het minst voor de bouwsector’, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis (het vroegere BAM). ‘Om alles tot een goed einde te brengen is er vertrouwen nodig en dat begint bij duidelijke communicatie. Zie je Corneel, dan weet je: hier werkt men aan de Oosterweelverbinding.’

Corneel, volgens Hellemans ‘een sympathieke en genderneutrale vogel’, moet ‘een beetje zuurstof geven’ aan de aankondigingen over de wegenwerken en de bijhorende files. ‘Hij is geïnspireerd op Meneer de Uil, die de verhaaltjes uit de Fabeltjeskrant voorlas’, valt in Het Nieuwsblad te lezen. Er werd 15.000 euro betaald voor de ontwikkeling van de mascotte.

Dat Corneel een vogel is, heeft te maken met het logo van Oosterweel, legt Loes Vermandele van communicatiebureau Billie Bonkers uit aan Gazet Van Antwerpen. ‘Dat logo heeft de vorm van vijf bloemblaadjes. Het hoofd van Corneel heeft de vorm gekregen van een van die bloemblaadjes, en dat lijkt op de bek van een vogel. Zijn hoofd is groen, en dat komt ook in het logo terug. Dat hij gele en witte laarsjes draagt, is om het geheel nog wat op de fleuren. En geel is de kleur van de veiligheidshelmen.”

Weyts: ‘Verkeer zal nu hinder gaan ondervinden’

De Oosterweelwerken gingen officieel al iets meer dan een jaar geleden van start, maar tot nu toe ging het vooral om voorbereidende werken. ‘Het verkeer zal nu stilaan hinder beginnen ondervinden’, waarschuwt minister Weyts.

‘Aan de E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht zijn we begonnen met werken aan de middenberm en zijbermen, onder meer om geluidsschermen te plaatsen’, vertelt Weyts. ‘Aan de E34 starten in augustus werken om het knooppunt Waaslandhaven-Oost open te kunnen houden tijdens de volgende fasen. Na de verkiezingen van 26 mei zullen de politici er allicht even niet zijn, maar de communicatie naar de burger over de werken moeten we wel blijven verzorgen.’

Alle informatie over de lopende en toekomstige werken kan u vinden op www.oosterweelverbinding.be.