België detecteert mee eerste beving op Mars
Een foto vanuit de Marslander InSight. Foto: rtr

Wetenschappers hebben voor het eerst een beving op Mars waargenomen. De waarneming gebeurde met de seismometer SEIS, door een team met ook Véronique Dehant van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB). De meting komt overeen met bevingen die eerder op de Maan waargenomen werden.

‘Een zwak seismisch signaal maar toch te onderscheiden.’ Zo omschreef het Franse ruimtevaartbureau CNES de waarneming die seismometer SEIS, een onderdeel van de Amerikaanse Marslander InSight, op 6 april deed. De InSight doet vooral onderzoek naar het binnenste van de Rode Planeet en wilde met de SEIS op zoek naar Marsbevingen.

‘Het is formidabel een signaal te hebben dat er nog seismische activiteit op Mars is’, zei onderzoeker Philippe Lognonné van het Institut de Physique du Globe in Parijs in een communiqué. ‘Wij hebben maandenlang op onze eerste Marsbeving gewacht.’

De SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) werd op 19 december 2018 op de Marsbodem gedropt via een robotarm van de InSight, die op 26 november op onze buurplaneet is geland.

Nog bevestiging nodig

De meting gebeurde op de 128ste Marsdag. Volgens missieverantwoordelijke Bruce Banerdt bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA markeert de beving de ‘officiële geboorte van een nieuwe discipline: Marsseismologie’.

De eerste beving was echter te zwak om bruikbare gegevens op te leveren over het binnenste van de planeet. Bovendien moet er nog bevestiging komen dat de geregistreerde Marsbeving wel degelijk uit het binnenste van de planeet komt. Andere mogelijkheden zijn dat het een effect van de wind is, of storende ruis.

Toch corresponderen meerdere karakteristieken van de meting met het profiel van de bevingen die op de Maan zijn gedetecteerd, zegt het CNES. Astronauten van de NASA hebben tussen 1969 en 1972 duizenden Maanbevingen geregistreerd, waaruit bleek dat onze natuurlijke satelliet geologisch nog altijd actief is.

Er zijn de laatste maanden nog drie andere signalen gedetecteerd, allen zwakker dan dat van 6 april. Die metingen gebeurden op 14 maart, 10 april en 11 april. Wetenschappers buigen zich nog over de ware aard van de detectie.