Zonder opkomstplicht gaat ruim derde Vlamingen niet stemmen op 26 mei
Foto: Jimmy Kets
Zonder opkomstplicht zou 36 procent van de Vlamingen op 26 mei niet gaan stemmen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van De Standaard en VRT.

In het stemhokje doet iedereen wat hij wil, maar Belgen zijn wel verplicht om zich op verkiezingsdag aan te bieden om te gaan stemmen. België zweert als een van de weinige landen ter wereld nog bij een opkomstplicht. Bij elke stembusslag blijft een kleine tien procent van de stemgerechtigde Belgen toch nog thuis. Wie niet gaat stemmen, riskeert een geldboete. Al blijft de sanctionering voor wie niet opdraagt vaak dode letter.

Mocht die opkomstplicht er niet zijn, dan zou het veel minder druk zijn aan de stembureaus. Niet minder dan 36 procent van de ondervraagden geeft aan op 26 mei niet te gaan stemmen als er geen opkomstplicht zou zijn. Aan de andere kant geeft 59 procent aan zeker te gaan stemmen. Vier procent is het eens noch oneens met de stelling en 1 procent heeft geen mening.
Het zijn vooral arbeiders en lagergeschoolden die op 26 mei thuis zouden blijven zonder verplichting om te gaan stemmen. Bij de groep die zeker gaat stemmen zijn de gepensioneerden, hoger geschoolden en kaderleden dan weer oververtegenwoordigd. 

Wat vinden de politieke partijen? 

Open VLD ziet het minst kiezers thuisblijven als er geen opkomstplicht zou bestaan. Bij de partij zou ongeveer een kwart van de kiezers niet komen opdagen. Het moet dan ook niet verbazen dat de liberalen de opkomstplicht willen afschaffen en een pleidooi houden voor stemrecht.

De Vlaamse socialisten zouden zonder opkomstplicht 45 procent van hun kiezers niet zien opdagen. Zij blijven een grote voorstander van die opkomstplicht. Bij Vlaams Belang, PVDA en N-VA blijft zonder opkomstplicht net iets minder dan 40 procent thuis. Toch ziet ook N-VA de opkomstplicht liever verdwijnen. Bij CD&V stuurt 29 procent zijn kat zonder opkomstplicht. CD&V is voorstander van het behoud van die plicht.

Lees morgen alle resultaten van de Politieke Barometer op www.standaard.be

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 23 april. Oorspronkelijk stond in dit artikel dat ook Groen de opkomstplicht wilde afschaffen, maar de partij pleit in haar verkiezingsprogramma voor het behoud ervan.