Sebastian Kurz distantieert zich van ‘racistisch gedicht’
Sebastian Kurz Foto: rtr

In Oostenrijk is ophef ontstaan over een gedicht dat gepubliceerd werd in een plaatselijke partijkrant van de radicaal-rechtse regeerpartij FPÖ. Christian Schilcher maakte in zijn tekst een vergelijking tussen ratten en migranten. Kanselier Sebatian Kurz (ÖVP) distantieert zich van het gedicht.

In het gedicht, met als titel Die Stadtratte, worden migranten aangemaand om te integreren of ‘snel weg te lopen’. ‘Net zoals wij hier beneden leven, zo moeten andere ratten dat ook doen. Als gast of als migrant moeten zij met ons de manier van leven delen. Of zich anders snel wegscheren’, staat er te lezen in het gedicht. Verder schrijft Schilcher dat het mengen van culturen is, ‘alsof je hen vernietigt’.

Volgens Kurz was het gedicht ‘walgelijk, inhumaan en racistisch’. Hij roept de FPÖ, zijn coalitiepartner in de regering, op om afstand te nemen van de tekst.

Schilcher nam ondertussen ontslag als viceburgemeester van Braunau-am-Inn, de geboorteplaats van Adolf Hitler. Hij liet nog weten dat hij wilde provoceren, maar niemand wilde beledigen of kwetsen met zijn gedicht. Het gedicht was bedoeld om veranderingen in de maatschappij te bekritiseren ‘waar ik en anderen niet kunnen achterstaan’. Schilcher verontschuldigt zich voor zijn ‘historische ongevoeligheid’. In het verleden gebruikten de nazi’s ook vergelijkingen met ratten als propaganda en schilderden ze Joden af als ratten.