Operatie Schone Handen: Bondsparket eist degradatie voor Waasland-Beveren, geen promotie voor KV Mechelen
Nicolas Verdier van KV Mechelen beseft dat de degradatie een feit is. Een beeld uit de match tegen Waasland-Beveren. Foto: GMAX AGENCY
KV Mechelen, Waasland-Beveren en dertien personen moeten zich verantwoorden voor poging tot wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen. Het bondsparket eist onder meer degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen.

De Belgische voetbalbond heeft zijn disciplinair onderzoek naar de verdachte wedstrijden KV Mechelen - Waasland-Beveren en Eupen - Moeskroen afgerond. En zoals verwacht moeten zowel KV Mechelen als Waasland-Beveren zich verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep, net als 13 andere betrokken personen. Het dossier rond Eupen - Moeskroen werd bij gebrek aan bewijzen geseponeerd (geklasseerd zonder verdere gevolgen).

Wie is opgeroepen?

Het gros van de opgeroepen personen zijn volgens onze informatie clubleider bij een van beide clubs. Voor KV Mechelen gaat het om mede-eigenaar Olivier Somers, voorzitter Johan Timmermans, financieel directeur Thierry Steemans en sportief manager Stefaan Vanroy.

Bij Waasland-Beveren zijn onder meer voorzitter Dirk Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs opgeropen. Net als directielid Walther Clippeleyr en tijdelijk voorzitter Jozef van Remoortel. En opvallend ook: de enige speler: Olivier Myny.

Tenslotte moeten ook de spelersmakelaars Dejan Veljkovic, Evert Maeschalck, Walter Mortelmans en Thomas Troch zich voor de disciplinaire rechtbank van de KBVB verantwoorden. 

Welke straffen riskeren ze?

De straffen die het bondsparket eist, zijn niet min: KV Mechelen blijft in 1B en krijgt min 12 punten, Waasland-Beveren degradeert naar 1B en krijgt min zes punten. Speler Olivier Myny (toenmalig van Waasland-Beveren, vandaag aan de slag bij OH Leuven) riskeert 1 jaar schorsing (waarvan 11 maanden voorwaardelijk). Individuele schorsingen kunnen voor het overige oplopen tot 10 jaar. 

Het is nu aan de Geschillencommissie, de disciplinaire sportieve rechtbank van de KBVB, om te beslissen over zowel de schuldvraag als de sancties van zowel de doorverwezen clubs, de enige betrokken speler, als de betrokken clubleiders en spelersmakelaars. 

Wanneer komt er duidelijkheid?

Over die sancties zal ten vroegste pas duidelijkheid komen in de loop van de maand mei. Want de Geschillencommissie komt pas op 30 april bijeen om een kalender op te stellen voor het verdere behandeling van dit belangrijke matchfixingdossier. En als er -  zoals verwacht - later beroep tegen de uitspraak van de Geschillencommissie wordt aangetekend, dan zal dat beroep behandeld worden door het BAS (het Belgisch Arbitragehof voor de Sport). 

De KBVB hoopt zo snel mogelijk tot een definitieve uitspraak te komen, inbegrepen een eventuele beroep. Indien mogelijk voor 30 juni, het moment waarop de kalenders voor het nieuwe voetbalseizoen worden opgemaakt en duidelijk moet zijn welke voetbalclub volgend seizoen in welke afdeling zal spelen. 'In het belang van deze procedure zal de KBVB hier geen verdere commentaar over geven.

Wie profiteert mogelijk? 

Als de gevorderde straffen tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren ook effectief worden uitgesproken, dan profiteren Lokeren en Beerschot Wilrijk daarvan.
Als de promotie van KV Mechelen wordt teruggedraaid, dan mag Beerschot Wilrijk de vrijgekomen plaats in 1A innemen als verliezend finalist van de promotiefinale. Lokeren, dat als laatste in 1A eindigde en daardoor in principe naar 1B degradeert, blijft dan weer in eerste klasse als Waasland-Beveren tot degradatie wordt veroordeeld.

Waarop baseert het bondsparket zijn oordeel?

Voor wie het alweer vergeten was: beide matchen (Eupen - Moeskroen en Mechelen - Waasland-Beveren) beslisten op de laatste speeldag van vorig seizoen welk team zou degraderen. Eupen redde zich op het nippertje na een 4-0 tegen Moeskroen. KV Mechelen won zelf met 2-0 van Waasland-Beveren, maar dat was niet voldoende voor het behoud. '

De bewijslast tegen de opgeroepen personen werd verzameld na verhoor van liefst 130 personen en door het opvragen van een deel van de telefoontaps bij het gerecht. Over de match tussen Mechelen en Waasland-Beveren beschikt het gerecht (en dus ook de voetbalbond) over telefoongesprekken tussen manager Veljkovic en de voorzitter van KV Mechelen om te zeggen dat alles in orde is nadat Veljkovic mensen van Waasland-Beveren had gesproken. Over de wedstrijd Eupen-Moeskroen had het gerecht dat soort informatie niet.