Politie pakt vrouw op na dood journaliste in Noord-Ierland
De politie onderzoekt de plek waar de rellen uitbraken in Creggan. Foto: REUTERS

De Noord-Ierse politie heeft opnieuw een arrestatie gedaan na de dood van journaliste Lyra McKee. Een 57-jarige vrouw werd opgepakt in het kader van de moord, zondag werden twee jongemannen vrijgelaten.

De vrouw werd opgepakt op basis van de Terrorism Act en werd overgebracht naar de ‘Serious Crime Suite’ in Belfast voor verhoor.

 

 

De 29-jarige journaliste Lyra McKee werd vorige week donderdag neergeschoten toen er rellen uitbraken in het Noord-Ierse Creggan, een buitenwijk van de stad Londonderry. De vrouw stond naast de politie en kreeg een kogel door het hoofd. Mckee overleed op weg naar het ziekenhuis.

Zaterdag werden de eerste arrestaties uitgevoerd door de politie. Twee jongemannen van 18 en 19 jaar werden opgepakt. Ze werden zondag vrijgelaten en niet in verdenking gesteld.

De militante Republikeinse groepering New IRA heeft intussen toegegeven achter de moord op de journaliste te zitten. De organisatie biedt in een brief aan lokale media haar ‘oprechte excuses’ aan. Volgens de New IRA werden de rellen voorafgaand aan de dood van de journaliste uitgelokt door de politie.

‘Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen’, luidt het in de brief. De groepering biedt voorts haar ‘oprechte verontschuldigingen aan aan de partner, familie en vrienden van Lyra McKee’. De mededeling werd geverifieerd als authentiek door middel van een codewoord, meldt The Irish News.