Sensatie op WK snooker: topfavoriet Ronnie O’Sullivan mist onbegrijpelijk en verliest in eerste ronde van amateur James Cahill
Foto: Photo News

Een verrassing van formaat op het WK snooker. Topfavoriet Ronnie O’Sullivan moet al in de eerste ronde zijn biezen pakken. Amateur James Cahill was namelijk met 10-8 te sterk voor de Engelsman, die een hele wedstrijd lang een gelaten indruk liet. Geen zesde wereldtitel dus voor ‘The Rocket’.

Niemand gaf Cahill enige kans tegen O’Sullivan, die dit seizoen al vijf toernooien won waaronder de UK Championship en Shanghai Masters. De 23-jarige Engelsman was pas de eerste amateur, een snookerspeler zonder plaats op de wereldranglijst, die zich voor het WK kon plaatsen.

Het neefje van snookerlegende Stephen Hendry was echter niet onder de indruk van de omstandigheden. Hij had maandag al een 5-4-voorsprong gepakt op een ogenschijnlijk ongeïnteresseerde O’Sullivan en ging dinsdag door op zijn elan.

Cahill kwam 8-5 voor...

… maar toen schoot ‘The Rocket’ wakker. Via breaks van 104 en 89 zette de Engelsman, die dit seizoen zijn 1.000ste break van 100 punten of meer scoorde, de bordjes weer gelijk.

O’Sullivan leek zelfs op voorsprong te komen, maar miste onbegrijpelijk de roze bal. Daardoor won Cahill het zeventiende frame en kwam hij 9-8 voor.

Sensatie op WK snooker: topfavoriet Ronnie O’Sullivan mist onbegrijpelijk en verliest in eerste ronde van amateur James Cahill
Foto: Photo News

Cahill bleef in het achttiende frame ijzig kalm en potte alle kleuren op weg naar een onwaarschijnlijke stunt tegen de vijfvoudige wereldkampioen: 10-8. “Ik kon amper op mijn benen blijven staan”, reageerde Cahill, die nu tegen Stephen Maguire uitkomt. “Ik heb geen idee wat ik moet zeggen. Toen ik 6-5 voorkwam, voelde ik dat hij degene onder druk was. Hij wilde niet verliezen van mij.”

O’Sullivan weet zijn nederlaag aan een gebrek aan rust. “Ik voelde me vreselijk”, reageerde de Engelsman. “Ik had het moeilijk om wakker te blijven. Ik had de voorbije nachten niet meteen veel geslapen. Ik voel me al weken niet zo goed. James speelde goed, hij bleef rustig. Het is een zeer succesvol seizoen geweest voor mij. Het mocht nu gewoon niet zijn.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig