Sergio Herman keert terug naar Sluis met nieuw restaurant
Foto: Geert Van de Velde
Stilzitten is niet aan Sergio Herman besteed: terwijl hij zopas in Brussel nog een Frites Atelier opende, is hij al plannen aan het maken voor een nieuw restaurant. En dat zou er dit keer eentje worden in het dorpje Retranchement, nabij Sluis.

Sergio Herman gaf in een interview met Het Nieuwsblad in december al aan dat hij graag opnieuw zelf achter de potten zou gaan staan. Hij heeft dan met Pure C, Blueness, Air Republic, The Jane en zijn zes vestigingen van luxefrituur Frites Atelier wel heel wat zaken in zijn portefeuille zitten, in de keuken is hij er niet al te vaak terug te vinden.

'Kom ik nu in de restaurants, dan is dat ­eigenlijk de keuken van iemand ­anders', zei hij daarover. 'Geregeld kriebelt het om nog eens die eigen zaak te hebben. Maar geen haar op mijn hoofd denkt eraan terug naar dat keurslijf van vroeger te gaan. Ik werk nu ­zeker even hard, maar kan mijn momenten meer kiezen. Die vrijheid geef ik niet meer af.'

Privérestaurant

En nu blijkt dat die kriebels behoorlijk concreet aan het worden zijn. Volgens de Nederlandse krant De Volkskrant is er al een architect bezig met het ontwerp voor een nieuw restaurant in Retranchement, een plaats in Sluis die grenst aan Knokke-Heist. 'Dat nieuwe ding wordt een privé­restaurant waar ik een keer of acht per maand ga koken. Niet meer elke dag, dat heb ik gehad', zegt hij.

Het heeft er dus alles van weg dat de topchef terugkeert naar zijn roots. Weer zelf koken, maar ook terug naar Sluis. Daar waar het in Oud Sluis, het restaurant dat hij overnam van zijn vader en waar hij drie Michelinsterren mee binnenhaalde, allemaal begon.