Groothertog Jean van Luxemburg op 98-jarige leeftijd overleden
Groothertog Jean van Luxemburg in februari Foto: Photo News

Groothertog Jean van Luxemburg is dinsdagochtend overleden. Hij werd 98 jaar. Dat heeft zijn zoon, groothertog Hendrik, dinsdag laten weten in een communiqué.

De echtgenote van groothertog Jean was Josephine Charlotte van België, die begin januari 2005 overleed. Zij was de zus van de latere Belgische koningen Boudewijn en Albert II.

Groothertog Jean was 98 jaar en overleed aan een longontsteking. Hij regeerde vanaf 1964 en droeg in 2000 de troon over aan zijn oudste zoon Hendrik, de huidige groothertog van Luxemburg.

Jean van Luxemburg werd geboren op 5 januari 1921 op het kasteel van Colmar-Berg, als oudste zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma. Bij de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940 verliet hij Luxemburg samen met zijn ouders. In het Canadese Québec studeerde hij rechten en politieke wetenschappen. In november 1942 trad hij in dienst bij het geallieerde leger, als vrijwilliger bij de Irish Guards. Hij maakte op 3 september 1944 de bevrijding van Brussel mee, en een week later trok hij ook Luxemburg binnen. Hij bleef daarna deelnemen aan de campagne van de geallieerde troepen in Duitsland, tot het einde van de vijandelijkheden. Hij kreeg verschillende militaire onderscheidingen en eretekens en dankte zijn populariteit in het Groothertogdom aan zijn deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

Schoonbroer Boudewijn en Albert II

Hij trouwde op 9 april 1953 met prinses Joséphine-Charlotte van België (1927-2005), de oudste zus van koning Boudewijn en koning Albert II. De twee kregen vijf kinderen: prinses Marie-Astrid (1954), de huidige groothertog Hendrik (1955), prins Jan (1957), prinses Margaretha (1957) en prins Willem (1963).

Groothertog Jean volgde zijn moeder op als groothertog op 12 november 1964 en werd zo de vijfde soeverein van de dynastie. Onder zijn bewind groeide Luxemburg uit tot een internationaal financieel centrum en een belastingparadijs.