Islamitische Staat (IS) heeft de zelfmoordaanslagen van afgelopen zondag in Sri Lanka opgeëist. Dat deed de terreurorganisatie dinsdagmiddag via Amaq, haar officiële communicatiekanaal. Bewijs voor die claim levert IS niet, maar terreurexperts vermoedden al de hand van de groepering te zien in de aanslagen.

'De daders van de aanslagen eergisteren, die inwoners van landen van de anti-IS-coalitie en christenen in Sri Lanka viseerden, zijn strijders van IS', klinkt het in de mededeling.

De regering van Sri Lanka zei eerder op dinsdag nog dat de aanslagen werden gepleegd als vergelding voor de bloedbaden die Brenton Tarrant medio maart aanrichtte in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. 'De eerste elementen in het onderzoek wijzen in die richting', zei de Sri Lankaanse viceminister van Defensie dinsdag in het parlement.

De politie heeft intussen een Syriër opgepakt die in verband wordt gebracht met de bloedige aanslagen op verschillende kerken en toeristische plekken. In totaal werden al veertig mensen opgepakt en ondervraagd, voornamelijk Sri Lankanen, en tientallen woningen doorzocht. De dodentol steeg dinsdagochtend tot 321 slachtoffers, in het ziekenhuis liggen nog meer dan 500 gewonden. Volgens kinderrechtenorganisatie Unicef zijn er 45 kinderen onder de dodelijke slachtoffers.

Islamistische groeperingen

De Sri Lankaanse inlichtingendiensten meldden maandag dat de National Thoweeth Jama’ath, een kleine islamistische organisatie, achter de aanslagen zat. De regering van Sri Lanka zegt dat ook een tweede binnenlandse islamistische groepering betrokken was bij de aanslagen, de Jammiyathul Millathu Ibrahim. 

Zij zouden echter buitenlandse hulp gekregen hebben. Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten vertelden eerder al aan persbureau Reuters dat de aanslagen van zondag doen denken aan andere aanslagen van Islamitische Staat (IS). Ook emeritus hoogleraar internationale politiek en terreurexpert Rik Coolsaet wees er al op dat de aanslagen 'alle kenmerken hebben van eerdere aanslagen van IS'. En dinsdagmiddag heeft IS de aanslagen dus effectief opgeëist.

 

Hulp van Interpol

'Onze inlichtingendiensten bevestigen dat de terreurdaden werden gesteund door buitenlandse organisaties', zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena in een verklaring. 'Er is daarom ook internationale hulp ingeroepen voor het politieonderzoek.'

Een team van Interpol reisde naar Colombo af om de lokale autoriteiten te helpen mogelijke linken met internationale terreurorganisaties bloot te leggen. In het team zitten experten op het vlak van onder meer antiterrorisme en slachtofferidentificatie.

'Aanslag op vierde hotel vermeden'

Een aanslag op nog een vierde hotel zou overigens ternauwernood zijn vermeden. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek aan AFP. Volgens het Franse persagentschap speelden twee broers - beiden twintigers - een sleutelrol bij de aanslagen. Ze lieten zich ontploffen in Colombo, de ene in het Cinnamon Grand Hotel, de andere in het Shangri-La. In de hoofdstad vond daarnaast een aanslag plaats in het hotel The Kingsbury, maar volgens de bronnen stond ook nog een vierde hotel in dezelfde buurt op de doelwittenlijst van de terroristen.

Behalve in hotels vonden er zondag ook zelfmoordaanslagen plaats in kerken in Colombo, Negombo en Batticaloa en in een woningcomplex in de hoofdstad.

Nationale rouw

Dinsdag is op Sri Lanka uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Dinsdagochtend werden al drie minuten van stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Verschillende slachtoffers werden in de loop van de dag al begraven.

In de nacht van maandag op dinsdag werd de noodtoestand in het land van kracht. Die werd door het presidentschap uitgeroepen in het belang van de openbare veiligheid. Ze geeft de veiligheidsdiensten 'speciale bevoegdheden'.

IS eist aanslagen Sri Lanka op
Foto: dS Info