Olieprijzen de hoogte in na aankondiging VS
Foto: Foto: AFP
De olieprijzen gingen vandaag de hoogte in. Dat gebeurde na de aankondiging dat de Verenigde Staten een einde maken aan de vrijstellingen die landen toelaten om Iraanse olie te kopen zonder sancties opgelegd te krijgen.

Het Witte Huis kondigde maandag aan dat China, Griekenland, India, Italië, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Turkije vanaf 2 mei geen vrijstellingen meer krijgen om zonder Amerikaanse sancties Iraanse olie aan te kopen. 

‘Deze beslissing moet de uitvoer van olie naar Iran naar nul terugbrengen en zo de belangrijkste inkomstenbron van het regime droogleggen’. Dat zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders maandag in een mededeling.

‘De VS, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, drie van de grootste energieproducenten ter wereld, engageren zich er samen met hun vrienden en bondgenoten voor dat de globale oliemarkten voldoende bevoorraad blijven.’

Streng optreden

De beslissing om de vrijstellingen niet te verlengen, geldt als een overwinning voor nationale veiligheidsadviseur John Bolton en zijn bondgenoten. Bolton had gesteld had dat de Amerikaanse beloften om streng op te treden tegen Iran teniet worden gedaan door de vrijstellingen.

Bolton staat bekend voor zijn zeer harde kijk op Iran. Zo raakte eerder bekend dat hij mogelijkheden had onderzocht om militaire acties tegen Iran te ondernemen.

Hernieuwing sancties

De Amerikaanse president Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit de nucleaire deal tussen Iran en verschillende wereldmachten. Door dat te doen, hernieuwde hij de sancties tegen Iran en de landen die handel drijven met het land

Om ervoor te zorgen dat de energiemarkten niet te erg verstoord werden, wat zou leiden tot hogere brandstofprijzen in de VS, werden de vrijstellingen toegekend aan de grootste importeurs van Iraanse olie.

Volgens een bron dicht bij het dossier zou voor bepaalde van de acht landen een korte overgangsperiode gelden om de import stop te zetten.

Hoogste peil sinds november 2018

Een vat Amerikaanse olie noteerde maandag tussentijds ruim 2 procent hoger op 65,49 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, steeg voor de Amerikaanse aankondiging bijna 3 procent in prijs en werd verhandeld voor 74,02 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds begin november vorig jaar.