Theoretisch rijexamen? In juni is slagen het lastigst
Foto: ds
In juni zijn en blijven de slagingspercentages voor het theoretisch rijexamen het laagst. Ook na de verstrenging van juni 2017.

April is zoals bekend de wreedste maand, maar voor het theoretische rijexamen is dat juni. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) opvroeg.

Instant effect

Vera Jans wilde weten wat het effect was van de verstrenging van het theoretische rijexamen. Dat effect was instant en sterk, zo bleek.

Meteen na de verstrenging, in juni 2017, slaagde slechts 22 procent van de deelnemers. In mei 2017 was dat nog meer dan het dubbele – 49 procent.

Alleen speelde daar behalve de verstrenging een terugkerend fenomeen. Namelijk: dat de slagingspercentages elk jaar kelderen in juni.

Juni = examenmaand

‘Een mogelijke verklaring is dat juni de examenmaand is’, zegt Vera Jans aan De Standaard. Studenten hebben ook andere examens, dus zijn ze wellicht minder goed voorbereid.

‘In de zomermaanden – juli, augustus, september – zien we net het omgekeerde.’ Want dan hebben mensen net meer tijd om zich voor te bereiden.

Dat fenomeen was ook in 2017 merkbaar, meteen na de verstrenging. Toen stegen de slagingspercentages na de dramatische dip in juni opnieuw naar respectievelijk 33, 39 en 43 procent.

Slagen werd moeilijker

‘Na het vernieuwde rijexamen werd meteen slagen heel wat moeilijker’, aldus nog Vera Jans. 'Dat blijkt heel duidelijk uit de cijfers. Logisch ook, want zware fouten worden zwaarder bestraft.’

‘Intussen zien we dat het aantal succesvolle eerste deelnemers wat stabiliseert. Dit lijkt erop te wijzen dat mensen zich beter voorbereiden dan voorheen.’

Een jaar na de verstrenging van het theoretisch rij-examen slaagt gemiddeld 43 procent van de deelnemers van de eerste keer.