Eerste profzege levert Tao Geoghegan Hart meteen ook leiderstrui op

Tao Geoghegan Hart (Team Sky) heeft maandag zijn eerste profoverwinning geboekt in de openingsetappe van de Ronde van de Alpen (Oos/2.BC). De 24-jarige Brit won de sprint van een uitgedunde groep en is ook de eerste leider.

De eerste etappe van de vijfdaagse Ronde van de Alpen startte in het Oostenrijkse Kufstein en finishte daar 144 kilometer later weer. Onderweg lagen er heel wat hellingen te wachten, maar nog geen hoge cols. Grote namen als Chris Froome en Vincenzo Nibali hoorden dus nog niet bij de favorieten voor de dagzege.

Net nadat de vroege vluchters Maximilian Kuen, Patrick Gamper, Matthias Krizek en Emil Dima, en een counter van Andreas Schillinger en Georg Zimmermann, werden teruggegrepen, barstte de strijd voor de ritzege los op de laatste beklimming van de Hinterthiersee (twee kilometer aan 10 procent gemiddeld) door een impuls van Nibali, die Pavel Sivakov, Geoghegan Hart en Rafal Majka meekreeg.

Maar het viertal werd door het achtervolgingswerk van Astana terug bij de lurven gegrepen in de afdaling richting Kufstein, waarin eerst Majka en later Sivakov nog vergeefs probeerden weg te rijden. In de daaropvolgende sprint van een kleine groep haalde Geoghegan Hart het met kleine voorsprong van de Spanjaard Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) en de Zwitser Roland Thalmann (Team Vorarlberg-Santic). Froome finishte als zesde.

In de stand heeft Geoghegan Hart vier seconden voorsprong op Aranburu en zes op Thalmann. Dinsdag moet het peloton in een etappe richting het Italiaanse Scena een top boven de tweeduizend meter ronden, en ligt de aankomst daarna op een heuvel van vijf kilometer.

Duits kampioen Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) verdween door een valpartij uit koers, maar ondanks de initiële vrees voor een armbreuk toonde een eerste ziekenhuisbezoek geen breuken aan bij de sprinter, die voorzien is voor de Ronde van Italië.