Winterfell heeft ook in de tweede aflevering de hoofdrol te pakken. Deze keer geen stiekeme lachjes van Cersei Lannister, huurlingen of schepen van de Greyjoys. Iedereen die wil vechten tegen de doden, repte zich als de wiedeweerga naar het Noorden om erbij te zijn. Maar het zijn vooral de vrouwen die deze aflevering de show stelen.

Spoiler alert: onderstaand artikel gaat over de tweede aflevering van het achtste seizoen van Game of thrones.

Jamie - ‘the things we do for love’ - Lannister kwam op het einde van de vorige aflevering aan op het kasteel in Winterfell, waar hij een staarwedstrijdje hield met Bran. Hij werd zoals verwacht niet super hartelijk ontvangen door Daenarys (Jamie vermoordde haar vader, The Mad King), en Sansa (hij nam haar vader, Ned Stark, gevangen). Het is uiteindelijk de nobele Brienne of Tarth die zijn hachje komt redden. Het is ons niet ontgaan dat het de vrouwen zijn die de hoofdrol spelen in deze aflevering, al gaat Jon op het einde wel met de eer lopen.

Beginnen bij het begin: de liefde. De vonken spatten er al bij de vorige aflevering af tussen Gendry en Arya, en die laatste besluit er geen gras over te laten groeien. Ze peilt naar Gendry’s ervaring met de vrouwen, en gaat er dan volledig voor. Ze wil namelijk weten hoe ‘het’ voelt voor ze het gevecht met de doden aangaat. Haar uitspraak ‘Je broek moet je wel zelf uitdoen’, gaat rechtstreeks op het lijstje van favoriete quotes.

‘Wat met het Noorden?’

Daenarys besluit een charmeoffensief te voeren en Sansa voor zich te winnen. Met de juiste combinatie van complimentjes en tactische praatjes denkt ze dat de Lady of Winterfell gemakkelijk te overhalen wordt, maar daar ziet Sansa zo doorheen. ‘Stel dat we de doden verslaan, en daarna Cersei. Wat gebeurt er dan met het Noorden?’, vraagt ze zich af.

Een vraag die voorlopig onbeantwoord blijft, want ze worden onderbroken. Daenarys kijkt toe hoe Sansa in de armen van Theon Greyjoy vliegt, die belooft voor haar te vechten. Daagt het Daenarys dat het Noorden, en de Seven Kingdoms bij uitbreiding, een kluwen van verwantschappen is? Verwantschappen waar zij niet per se deel van uitmaakt, omdat ze jaren in ballingschap leefde?

Voelt ze zich een buitenstaander wanneer zie ziet dat Sansa Brienne’s oordeel blindelings volgt, wanneer die het opneemt voor Jamie? Jamie Lannister, de Kingslayer, de broer van haar hand Tyrion, wordt uiteindelijk opgenomen in het leger. Hij wil vechten voor Brienne, en dat raakt duidelijk een gevoelige snaar bij haar.

Ser Brienne of Tarth

Jamie en Tyrion besluiten er nog eentje op te drinken voordat ze ten strijde trekken. Hun onderonsje wordt uitgebreid wanneer ook Brienne en Pod, Davos Seawordt en Tormund Giantsbane zich komen warmen aan het vuur.

Tormund doet zijn uiterste best om Brienne te versieren en verzekert haar dat hij haar ‘zeker 10 keer tot ridder zou slaan als hij koning was’. Daar wil Jamie niet voor onder doen en hij besluit Brienne de eer toe te kennen die haar al lang verschuldigd was: hij slaat haar tot ridder. Zo wordt ze de eerste vrouwelijke ridder van de Seven Kingdoms.

Lokaas

Maar hoe zit het nu met die dreigende opkomst van de doden? De wildlingen komen met slecht nieuws, voor de zon opkomt is het zover. Alle hens aan dek zou je denken, maar Jon heeft een ander plan. Hij wil de Night King uit zijn kot lokken, in de hoop dat de oorlog zo ineens voorbij is. En dan komt Bran met de revelatie dat de Night King hem altijd kan vinden omdat hij een soort markering op zijn arm heeft. Dus besluit hij zichzelf op te geven als lokaas. Theon Greyjoy zal hem beschermen. (Theon, echt!?).

Daenerys vindt haar minnaar kort voor het grote gevecht in de crypte, starend naar het standbeeld van Lyanna Stark. Net als je denkt dat Jon haar nooit de waarheid zal vertellen, komt hij er toch mee op de proppen. ‘Dit grote geheim komt van jouw broer en beste vriend?’, is wel een passende reactie van Daenerys, maar hun gesprek wordt onderbroken door 3 stoten van de hoorn: white walkers op komst. Daenerys is duidelijk niet opgezet met Jon’s revelatie dat hij de zoon is van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen. Ze wandelt weg van Jon op de kantelen van Winterfell: misschien zit zijn ijzersterke claim op de Iron Throne daar voor iets tussen.

Het laatste seizoen van Game of thrones wordt bij ons uitgezonden op Play van Telenet.