Irak-veteraan doet gooi naar Amerikaans presidentschap
Foto: reuters
Een nieuwe Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is opgestaan. Het aantal komt daarmee op bijna 20.

‘Omdat we Donald Trump moeten verslaan.’ Daarom stelt de Irak-veteraan Seth Moulton zich naar eigen zeggen kandidaat voor het presidentschap. Het aantal kandidaturen voor de democraten komt daarbij op bijna 20.

Moulton (40) kondigde zijn kandidatuur aan in een Youtube-video. Hij begint als underdog aan de race naar het Witte Huis. Hij is een congreslid uit Massachusetts zonder grote nationale bekendheid in de VS, of zonder lange staat van dienst. Hij werd pas in 2014 voor het eerst verkozen.

Strengere wapenwetten

‘Decennia van verdeeldheid en corruptie hebben onze democratie gebroken, en hebben Amerikanen van hun stem beroofd’, zei Moulton in zijn videoboodschap. ‘Terwijl ons land vooruit gaat, blijft Washington verankerd in het verleden.’

Moulton wil de klimaatverandering aanpakken, zegt hij in de video, en hij wil de Amerikaanse economie doen groeien door in te zetten op groene en high tech jobs.

Moulton is voor de legalisering van marihuana en is ook voorstander van strengere wapenwetten. Hij vindt dat burgers geen militaire wapens zouden mogen bezitten.

Kritiek op oorlog in Irak

Van 2001 tot 2008 was Moulton een deel van The Marines van het Amerikaanse leger. In 2014, toen hij in de politiek ging, had hij veel kritiek op de oorlog in Irak, waar hij zelf naartoe gestuurd werd.

Moulton haalde een master in business en publiek beleid aan de Universiteit van Harvard.