Regering Sri Lanka kondigt noodtoestand af
Foto: AFP

Omwille van ‘de openbare veiligheid’ gaat op Sri Lanka vanaf middernacht de noodtoestand van kracht. Intussen heeft de politie in een busstation in de hoofdstad Colombo 87 ontstekers van bommen gevonden.

Door de noodtoestand af te kondigen, krijgen de veiligheidsdiensten speciale bevoegdheden. ‘Dat is beslist om de politie en het leger in staat te stellen de openbare veiligheid te verzekeren’, zo staat in een mededeling van het presidentschap. De noodtoestand gaat in om middernacht (20.30 uur Belgische tijd).

Eerder werd ook al aangekondigd dat er een nieuwe avondklok wordt ingesteld in hoofdstad Colombo: bewoners mogen tussen 20 uur en 4 uur hun woning niet verlaten.

Tegelijkertijd is voor dinsdag een dag van nationale rouw aangekondigd. Zondag verloren minstens 290 mensen het leven bij een reeks zelfmoordaanslagen op drie luxehotels in Colombo en drie kerken.

De regering heeft maandag met de vinger gewezen naar de lokale islamistische groep National Thowheeth Jama’ath, maar die heeft de verantwoordelijkheid tot dusver niet opgeëist.

Intussen raakte ook bekend dat de politie 87 ontstekers van bommen heeft gevonden in een busstation in de hoofdstedelijke wijk Pettah. Er werd ook een bom gevonden in een bestelwagen nabij een kerk. Bij het onschadelijk maken van die bom volgde een nieuwe explosie.