Greta Thunberg in Londen: ‘Politici die niets doen gaan er niet mee wegkomen’
Foto: AFP

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen.

De aanwezigen juichten de zestienjarige Zweedse klimaatactivistes toe met ‘We love you’ aan de Marble Arch, waar ze verzamelen hadden geblazen. Thunberg hamerde opnieuw op het gebrek aan politieke wil om de klimaatverandering te bestrijden.

‘Al veel te lang komen politici en machthebbers ermee weg om niets te doen tegen de klimaat- en milieucrisis’, zei Thunberg. ‘We gaan ervoor zorgen dat hen dat niet meer lukt.’

De mensheid staat op een keerpunt, zegt Thunberg, het symbool van een generatie jongeren die via schoolstakingen klimaatactie wil afdwingen. ‘We zijn vandaag bijeengekomen omdat we ervoor gekozen hebben om een weg in te slaan. We hopen nu dat anderen ons voorbeeld volgen.’

Extinction Rebellion en het scholierenprotest zullen een verschil maken, zei ze. ‘We zullen niet ophouden om te strijden voor deze planeet en voor onszelf, onze toekomst en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.’

Na een ontmoeting met paus Franciscus vrijdag in Rome nam Thunberg de trein naar Londen. Ze zou er de socialistische partijleider Jeremy Corbyn ontmoeten en de voorzitster van de groenen, Caroline Lucas. Ook zou ze spreken in het lagerhuis van het parlement.

Greta Thunberg in Londen: ‘Politici die niets doen gaan er niet mee wegkomen’
Foto: AFP
Greta Thunberg in Londen: ‘Politici die niets doen gaan er niet mee wegkomen’
Foto: EPA-EFE

‘Bereid tot pauze’

De groep Extinction Rebellion, die sinds maandag blokkade-acties voert in Londen om een ‘ecologische noodtoestand’ te eisen, heeft zich zondag bereid verklaard een ‘pauze’ in te lassen als de Britse regering ermee instemt onderhandelingen te openen.

‘Als ze deze kans niet grijpen en weigeren met ons te onderhandelen’, zullen de acties ‘op een heel creatieve manier’ verdergaan en harder worden, waarschuwde een woordvoerder van de actiegroep, James Fox.

Extinction Rebellion heeft drie eisen voor Groot-Brittannië: de afkondiging van een ‘ecologische en klimaatnoodtoestand’, de uitwerking van een actieplan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 ‘tot nul te herleiden’ en de oprichting van een ‘burgerassemblee’ die zich met de hulp van wetenschappers over klimaatkwesties uitspreekt.