In Sri Lanka wordt maandag verwoed verder gezocht naar betrokkenen bij de zelfmoordaanslagen op paaszondag die aan 290 mensen het leven hebben gekost. Hoofdstad Colombo werd opgeschrikt door een nieuwe explosie, toen een bom onschadelijk werd gemaakt.

Een dag na een reeks aanslagen in Sri Lanka, waarbij minstens 290 mensen om het leven kwamen, zoekt de politie verder naar het netwerk van de zeven zelfmoordterroristen dat verantwoordelijk is voor de aanslagen. Nadat zondagavond al een bom was gevonden in de buurt van de luchthaven, werd maandag nog een bom aangetroffen in een bestelwagen in het centrum van Colombo.

Die bestelwagen was vlak bij de kerk geparkeerd, die zondag een van de doelwitten was. Bij het onschadelijk maken van die bom, werd Colombo opnieuw opgeschrikt door een explosie. Even daarvoor had de politie ook al 87 ontstekers gevonden in het belangrijkste busstation van de hoofdstad.

(lees verder onder de kaart)

Moslimextremisten
De aanslagen van zondag werden nog steeds niet opgeëist, al heeft de politie wel al 24 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de explosies. Politiewoordvoerder Ruwan Gunasekara zei dat de personen die werden opgepakt allemaal lokale bewoners zijn.

De zes simultane aanslagen werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen, volgens de overheid het werk van de de lokale jihadistengroep National Thowheed Jama'ath. Over die groep is niet zoveel bekend. De groepering werd vorig jaar wel in verband gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden.

Volgens regeringswoordvoerder Rajitha Senaratne onderzoeken de autoriteiten ook mogelijke banden van de NTJ met buitenlandse groepen. 'We denken niet dat deze aanslagen enkel zijn uitgevoerd door een groep mensen uit dit land. Zonder een internationaal netwerk waren deze aanslagen nooit gelukt', meent hij.

Er zijn ook al de namen van twee van de terroristen bekend. Zahran Hashim, een radicale prediker van wie veel video’s op het internet staan, blies zichzelf op in het Shangri La hotel in Colombo en Abu Mohammed sloeg toe in de kerk in Batticalao. Hashim zou eerder al plannen gehad hebben om een aanslag te plegen in de Indiase ambassade in Colombo.

Met zo’n tien procent van de bevolking vormen moslims een religieuze minderheid, net als de katholieken (zes procent), die geviseerd werden bij de aanslagen.

‘Aanwijzingen voor mogelijke aanslag’
De Sri Lankaanse geheime dienst had volgens premier Ranil Wickremesinghe voor de explosies van paaszondag aanwijzingen van een mogelijke aanslag. Er moet onderzocht worden waarom geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe in een televisietoespraak.

Terwijl de zoektocht naar het netwerk achter de aanslagen wordt voortgezet, heeft de overheid besloten om ook vanavond een avondklok in te stellen. Deze keer mogen bewoners hun huis niet verlaten vanaf 20 uur lokale tijd tot 4 uur morgenochtend. Ook de toegang tot sociale media blijft nog steeds geblokkeerd ‘in belang van het onderzoek’. Scholen zullen tot en met woensdag gesloten blijven en regeringsgebouwen worden extra bewaakt.

Geen Belgische slachtoffers
Uit een nieuwe balans van de politie blijkt dat al zeker 290 mensen de aanslagen niet hebben overleefd, meer dan 500 anderen raakten gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich ook heel wat buitenlanders.

Maandagavond is het aantal geïdentificeerde buitenlandse dodelijke slachtoffers opgelopen tot 31, aldus Buitenlandse Zaken. Het gaat om telkens één slachtoffer uit Bangladesh, Frankrijk, Nederland, Portugal, Japan en Spanje, twee slachtoffers uit China, Turkije en Saoedi-Arabië en acht mensen uit India. Er zijn ook acht Britse slachtoffers, van wie er twee de Brits-Amerikaanse nationaliteit hebben. Twee slachtoffers hebben de Sri Lankaans-Australische nationaliteit. Ook raakte via de media bekend dat drie Denen het leven lieten bij de aanslagen. Het gaat om drie kinderen van modeondernemer Anders Holch Povlsen.

'Het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons bevestigd dat er tot dusver geen Belgische doden of gewonden zijn', aldus een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. 'Definitief uitsluitsel kunnen we pas geven na de identificatie van alle slachtoffers. Er zouden nog 21 ongeïdentificeerde buitenlandse slachtoffers zijn. We hebben enkele landgenoten op het eiland nog niet kunnen bereiken, maar er is geen reden tot ongerustheid.'

Volgens Buitenlandse Zaken in Sri Lanka zijn nog veertien buitenlanders vermist. Zeventien buitenlanders raakten gewond.