Anderlecht en Gent delen de punten na troosteloze 0-0
Arnaud Souquet en Yari Verschaeren strijden om de bal. Foto: belga
Anderlecht en AA Gent hebben hun eerste punt gepakt in Play-Off 1. Of ze daar echt blij mee moeten zijn is een andere zaak. Het duel tussen de twee slechtste ploegen uit PO1 leverde niet onlogisch ook de slechtste wedstrijd uit deze PO1 op. Een bal van Verschaeren op de lat en een knal van Bezus op de paal waren de twee enige hoogtepunten in een match om zo snel mogelijk te vergeten.

‘Jeunesse Anderlechtoise l’avenir est a vous’. Met een spandoek over de hele breedte van de spionkop maakten de Brusselse fans duidelijk waar de sleutel ligt voor de verzoening tussen de club en haar publiek.

Een boodschap waar Belhocine ook rekening mee hield door jeugdproducten Amuzu - dan toch fit geraakt - en Saelemaekers opnieuw in de basiself te droppen. Verrassender was de keuze voor Milic als vervanger voor de geschorste Kara. Bij AA Gent kreeg Chakvetadze een basisplaats na zijn sterke invalbeurt tegen Antwerp. Bezus moest op het middenveld plaats ruimen voor krachtpatser Esiti.

Geen bal tussen de palen

Anderlecht eiste van bij de aftrap het balbezit op maar had moeite met de pressing bij AA Gent. Het resultaat was een eerste helft die Play-Off 1 onwaardig was. Geen goed voetbal, geen opwinding en zelfs geen enkele bal tussen de palen in de eerste 45 minuten. De thuisploeg nam wel initiatief maar had het o zo moeilijk om een volwaardige kans bij elkaar te voetballen. Het publiek moest het doen met drie bescheiden prikjes. Een eerste schot van Amuzu zeilde een paar meter naast. Een voorzet van diezelfde Amuzu was net iets te scherp voor de inlopende Saelemaekers en op een slimme pass van Najar miste Verschaeren compleet zijn schot.

Niet dat de bezoekers veel moeite deden om de spektakelwaarde de hoogte in te jagen. AA Gent speelde afwachtend en lusteloos en toch kreeg het de beste kans in de eerste helft. Chakvetadze kapte zich goed vrij in de zestien maar leverde dan een slap balletje af dat naast hobbelde. Tekenend voor het niveau van de eerste helft.

Tweede helft (iets) beter

Bracht de tweede helft beterschap? Gelukkig wel. Al was het maar een klein beetje. Een knal van Jonathan David zoefde rakelings naast de paal en in de 56e minuut kregen we zowaar een eerste bal binnen het kader te zien met een kopbal van Bronn recht in de armen van Didillon. De reactie van Anderlecht volgde iets na het uur. In een rommelige fase botste Amuzu eerst op Kaminski en knalde Verschaeren vervolgens een voorzet van Bolasie van dichtbij op de lat.

De opflakkering bleek helaas van tijdelijke aard. Beide teams hervielen in het slappe schouwspel van voor de rust tot de ingevallen Bezus in de 83e minuut iedereen weer wakker schudde met een pegel op de paal. Aan de andere kant zette Verschaeren ook Kaminski nog eens aan het werk maar toch waren het de bezoekers die in de slotfase nog voor het meeste dreiging zorgden. Twee pogingen van David werden onschadelijk gemaakt door Didillon.

Beide teams houden zo voor de eerste keer de nul in deze PO1 en pakken ook hun eerste puntje. Maar veel reden om te vieren kregen de supporters van beide kanten niet ...