Komiek Zelenski haalt het met ruime meerderheid in presidentsverkiezingen Oekraïne
Foto: AFP

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zijn gewonnen door Volodimir Zelenski. De komiek haalde het in de tweede ronde met ruime meerderheid van zijn rivaal Petro Porosjenko.

Acteur en humorist Volodimir Zelenski, een nieuwkomer in de politiek, heeft zondag een klinkende overwinning op aftredend president Petro Porosjenko behaald in de presidentsverkiezingen in Oekraïne, zo blijkt uit een peiling aan de uitgang van de stembureaus. De uitslag geeft de omvang weer van het wantrouwen van de kiezers tegenover de zittende machthebbers.

Zelenski (41) haalde in de tweede ronde van de verkiezingen 73,2 procent van de stemmen, zijn rivaal Porosjenko (53) 25,3 procent.

Gevangenen bevrijden

Zelenski heeft zondag gezegd dat hij als president van Oekraïne eerst zal proberen de Oekraïners vrij te krijgen die in het gewapende conflict met door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van het land werden gevangengenomen.

'We zullen de onderhandelingen voortzetten totdat er een einde komt aan de beschietingen', zei Zelenski aan verslaggevers. 'Onze eerste opdracht is de bevrijding van onze gevangenen', aldus de winnaar van de presidentsverkiezingen. 'Ik zal al het mogelijke doen om onze jongens terug thuis te krijgen, al onze gevangenen, zonder uitzondering.'

Zelenski zal daarbij zo nodig de hulp van aftredend president Petro Porosjenko inroepen. 'Waarom niet?', zei hij.

Porosjenko stapt niet uit politiek

Aftredende president Porosjenko heeft zondag zijn nederlaag erkend en zijn tegenstrever Zelenski gefeliciteerd. Hij beloofde tegelijkertijd dat hij niet uit de politiek zou stappen.

De exitpolls - die hem slechts 25 procent van de stemmen geven - ‘zijn duidelijk en geven me alle reden om mijn tegenstander op te bellen en te feliciteren’, zei Porosjenko tot zijn aanhangers. ‘Ik aanvaard deze beslissing. Ik verlaat mijn functies, maar ik wil ten zeerste benadrukken: ik stap niet uit de politiek’, voegde hij eraan toe. In Oekraïne zijn voor eind oktober parlementsverkiezingen gepland.

Zelenski: ‘Alles is mogelijk’

Zelenski op zijn beurt beloofde de Oekraïners zondag dat hij hen ‘nooit zal laten vallen’, in zijn eerste verklaring tot zijn aanhangers op zijn campagnehoofdkwartier na de stembusgang.

Aan het adres van de andere landen van de vroeger Sovjet-Unie stelde Zelenski zijn overwinning voor als het bewijs dat ‘alles mogelijk is’. ‘Zolang ik officieel geen president ben, kan ik aan alle landen van de post-Sovjet-ruimte zeggen, als Oekraïens burger: Kijk naar ons! Alles is mogelijk.’