Klimaatactivisten bereid tot ‘pauze’ in Londen als Britse regering wil onderhandelen
Foto: AFP

De groep Extinction Rebellion, die sinds maandag blokkade-acties voert in Londen om een ‘ecologische noodtoestand’ te eisen, heeft zich zondag bereid verklaard een ‘pauze’ in te lassen als de Britse regering ermee instemt onderhandelingen te openen.

Het netwerk van militanten, dat in Groot-Brittannië ontstond en ondertussen internationaal is geworden, blokkeerde zondag voor de zevende opeenvolgende dag verscheidene drukke plaatsen in het centrum van de Britse hoofdstad. Onder meer aan Waterloo Bridge, Marble Arch en Parliament Square werd het verkeer gehinderd door ‘manifestaties’, meldde de transportdienst TFL (Transport for London) op Twitter.

‘We zijn bereid een pauze in acht te nemen als de regering aan de onderhandelingstafel gaat zitten’, zei een woordvoerder van de actiegroep, James Fox. Hij had nog geen positief antwoord van de Britse regering gekregen. ‘Als ze deze kans niet grijpen en weigeren met ons te onderhandelen’, zullen de acties ‘op een heel creatieve manier’ verdergaan en harder worden, waarschuwde de woordvoerder.

Het netwerk Extinction Rebellion heeft drie eisen voor Groot-Brittannië: de afkondiging van een ‘ecologische en klimaatnoodtoestand’, de uitwerking van een actieplan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 ‘tot nul te herleiden’ en de oprichting van een ‘burgerassemblee’ die zich met de hulp van wetenschappers over klimaatkwesties uitspreekt.