Paus Franciscus: ‘Syriërs moeten op veilige manier terug naar huis kunnen keren’
Foto: REUTERS

De paastoespraak van paus Franciscus voor honderden christenen op het Sint-Pietersplein stond in het teken van dodelijk geweld in Libië, Zuid-Soedan en Syrië. Hij drukte ook zijn droefheid uit na de aanslagen in Sri Lanka.

Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn traditionele paasboodschap ‘urbi et orbi’ (voor de stad en voor de wereld) opgeroepen tot vreedzame oplossingen voor het conflict in Libië en om ervoor te zorgen dat Syrische vluchtelingen opnieuw naar huis kunnen terugkeren.

‘Wapens moeten stoppen met het veroorzaken van bloedbaden in Libië, waar sinds enkele weken opnieuw hulpeloze mensen sterven en waar talrijke families hun woningen moeten verlaten’, aldus de paus vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. ‘Ik roep de betrokken partijen op om te kiezen voor dialoog in plaats van voor repressie, om zo te vermijden dat de wonden van een decennium van conflicten en politieke instabiliteit weer geopend worden.’

Zaterdag nog laaide het geweld op bij Tripoli, nadat de troepen loyaal aan de regering van nationale eenheid een aanvalsfase hadden aangekondigd tegen de troepen van maarschalk Khalifa Haftar, om de Libische hoofdstad te veroveren.

Ook betreurde de paus in zijn paasboodschap dat het Syrische volk het slachtoffer is van een oorlog die maar blijft duren, en waarop we riskeren met onverschilligheid te reageren.

‘Het is het moment om het engagement voor een politieke oplossing te hernieuwen, die leidt tot vrijheid, vrede en gerechtigheid, die het hoofd biedt aan de humanitaire crisis en die ervoor zorgt dat de ontheemde personen op een veilige manier kunnen terugkeren naar huis’, aldus paus Franciscus.

De paus had het ook over het conflict in Zuid-Soedan, en riep president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar opnieuw op om werk te maken van de verzoening van de natie. Beide leiders hebben elkaar onlangs nog ontmoet tijdens een spirituele retraite in het Vaticaan. Toen al zei de paus dat hij hoopte dat de vijandigheden in het land zullen stoppen en de wapenstilstand wordt gerespecteerd.

Na zijn ‘urbi en orbi’ kwam de paus ook terug op de aanslagen van zondagochtend in Sri Lanka, onder meer op drie kerken, waarbij meer dan 190 doden zijn gevallen.

‘Ik wil de christelijke gemeenschap die getroffen is terwijl ze samen was om te bidden, en aan alle slachtoffers van het vreselijke geweld, laten weten dat ik met heel mijn hart aan hun zijde sta’, zei Franciscus.

Paus Franciscus: ‘Syriërs moeten op veilige manier terug naar huis kunnen keren’
Foto: AP
Paus Franciscus: ‘Syriërs moeten op veilige manier terug naar huis kunnen keren’
Foto: EPA-EFE