Wat we al weten over de aanslagen in Sri Lanka
Foto: AFP

Sri Lanka werd op paaszondag opgeschrikt door een reeks aanslagen. In drie kerken en drie luxehotels verspreid over het eiland ontploften tegelijkertijd explosieven, met honderden doden tot gevolg. Dit weten we al over de aanslagen.

Waar en wanneer precies?

Zes van de acht explosies vonden zondagochtend gelijktijdig plaats. In de hoofdstad Colombo werden drie luxehotels getroffen: het Shangri La, het Cinnamon Grand en het Kingsbury-hotel. Tegelijkertijd waren er ook explosies in een kerk in de wijk Kochchikade, bij de Sint-Sebastiaanskerk in Negombo, dertig kilometer ten noorden van Colombo, en bij een derde kerk in Batticaloa, aan de oostkust van het eiland. De kerken zaten vol gelovigen die de paasviering bijwoonden.

 

Enkele uren later gebeurde er nog een zevende explosie in een hotel in Dehiwala, een voorstad van Colombo, vlakbij een zoo. Nadien werd ook een achtste ontploffing gemeld bij een appartementsgebouw in Dematagoda, een buitenwijk ten oosten van Colombo. Die twee laatste explosies zouden gebeurd zijn door voortvluchtige daders.

Hoeveel slachtoffers zijn er?

Het dodentol loopt zwaar op. Maandagochtend 6 uur onze tijd wordt gesproken over minstens 290 doden en 500 gewonden. Omdat de aanslagen erg verspreid waren, was het moeilijk voor de officiële autoriteiten om een exact aantal te communiceren. Ook het identificeren verloopt moeilijk.

Wat we al weten over de aanslagen in Sri Lanka
Foto: AFP

Zijn er ook Belgen bij de slachtoffers?

Sri Lanka is een toeristische trekpleister, ook voor Europeanen. Volgens lokale media zouden er ook zeker 35 buitenlandse toeristen uit de luxehotels onder de dodelijke slachtoffers zijn, onder wie ook een Nederlander.

Voorlopig is er nog geen sprake van Belgische slachtoffers in Sri Lanka. Volgens touroperators Tui en Thomas Cook-Neckermann bevinden hun klanten zich niet in de getroffen regio’s. De Belgische ambassade vraagt echter aan alle Belgen om zich te melden en contact op te nemen met de bevoegde instanties.

Wat weten we al over de daders?

Overheidsfunctionarissen hebben nog niet bevestigd dat het om een terroristische aanslag gaat, maar volgens lokale media lijkt het alsof de explosies gericht waren tegen religieuze plaatsen en de economie en zo goed als gelijktijdig plaatsvonden. Ze spreken van ‘een gecoördineerde actie van zelfmoordenaars’. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

De politie heeft in totaal al 24 mensen gearresteerd. De overheid heeft ook bevestigd dat de meeste explosies zelfmoordaanslagen waren. Vermoedelijk werden die uitgevoerd door leden van dezelfde groep.

In het verleden werd Sri Lanka meermaals opgeschrikt door bom- en zelfmoordaanslagen door de Tamiltijgers, een militante organisatie die sinds de jaren zeventig vecht voor een onafhankelijk Tamilthuisland. In 2009 werd de organisatie echter als ‘verslagen’ beschouwd en het is lang niet duidelijk of zij nu achter de explosies zouden zitten.