Vijftigtal Belgen op reis in Sri Lanka, voorlopig geen ongerustheid
Het Shangri La, een van de getroffen luxehotels Foto: AFP

Bij de aanslagen op Sri Lanka werden volgens de eerste balans ook 35 buitenlandse toeristen gedood. Het is nog niet duidelijk of er zich ook Belgen onder de slachtoffers bevinden.

Volgens het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken wonen er ongeveer tachtig Belgen in Sri Lanka, en zijn een vijftigtal landgenoten daar momenteel op vakantie. Zij worden opgeroepen om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belgische ambassade in het Indiaase New Delhi, ook actief voor Sri Lanka, als ze in veiligheid verkeren.

‘Buitenlandse Zaken neemt contact op met de Belgen die wonen en reizen in Sri Lanka om te weten of ze veilig zijn en of ze hulp nodig hebben. We staan ook in contact met de overheid voor informatie over buitenlandse slachtoffers en gewonden’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die de ‘daden van haat’ veroordeelt.

Volgens een verantwoordelijke van de toerismeautoriteiten in Sri Lanka zou bij de slachtoffers ook een Belgisch slachtoffer zijn, maar onze FOD Buitenlandse Zaken kan dat nieuws niet bevestigen. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Mathieu Branders, stelt dat de autoriteiten die het nieuws naar buiten brachten geen officiële bron zijn.

Touroperators Tui en Thomas Cook, die reizen aanbieden naar het eiland, maken zich voorlopig weinig zorgen. Geen van hun klanten logeerden in de getroffen hotels.

Touroperator Tui heeft weet van 29 Belgen die hun vakantie momenteel doorbrengen op Sri Lanka. Vier Belgen zijn op rondreis en 25 Belgen hebben een vast verblijf in hotels die niet in de getroffen regio liggen. ‘We zijn zeker dat alle Belgen in orde zijn’, zegt woordvoerder Piet Demeyere zondagochtend aan Belga. Alle Belgen op Sri Lanka hebben van Tui een sms gekregen met uitleg over de aanslagen, er is ook een contact center dat 24/7 bemand is.

Ook Thomas Cook-Neckermann heeft geen Belgische klanten in de getroffen regio's. 'Alle Belgische toeristen bevinden zich in een andere regio. We volgen de situatie nauw op en hebben contact met alle Belgen op Sri Lanka', aldus een woordvoerster van de touroperator.

Sri Lanka werd zondagochtend opgeschrikt door een reeks dodelijke explosies op verschillende locaties op het eiland. De aanslagen werden nog niet opgeëist.