Bij verschillende explosies in luxehotels en kerken op het eiland Sri Lanka vielen zondag minstens 207 doden en 450 gewonden. De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar er zijn wel al dertien mensen gearresteerd in verband met de aanslagen. Volgens de premier van Sri Lanka hadden de geheime diensten van het land aanwijzingen dat er een mogelijke aanslag zou gepleegd worden.

Sri Lanka werd zondagochtend 8.45 uur lokale tijd opgeschrikt door zes explosies, die op elkaar waren afgestemd. Drie explosies vonden plaats in vijfsterrenhotels in hoofdstad Colombo, in het Shangri La, het Cinnamon Grand Hotel en het Kingsbury-hotel. Tegelijkertijd waren er ook explosies in een kerk in de wijk Kochchikade, bij de Sint-Sebastiaanskerk in Negombo, dertig kilometer ten noorden van Colombo, en bij een derde kerk in Batticaloa, aan de oostkust van het eiland. De kerken zaten vol gelovigen die de paasviering bijwoonden.

Iets voor 14.30 uur lokale tijd (11 uur bij ons) volgde een zevende explosie in een hotel in Dehiwela, ten zuiden van Colombo, waarbij twee agenten werden gedood. In tegenstelling tot de eerdere hotelexplosies, in vijfsterrenhotels, gaat het hier om een bescheiden hotel. Twintig minuten later volgde nog een achtste explosie, bij een appartementsgebouw in Dematagoda, een buitenwijk ten oosten van Colombo. Ook hier werden drie agenten gedood.

 

Omdat de aanslagen erg verspreid waren, is het moeilijk voor de officiële autoriteiten om een exact aantal doden en gewonden te communiceren. Minister van Defensie Ruwan Wijewardene bevestigde zondag om 14 uur dat er minstens 190 doden vielen, waaronder 27 buitenlanders, maar de politie stelde dat aantal enkele minuten daarna bij tot 207 doden en ongeveer 450 gewonden.

Dertien arrestaties

Omdat de eerste zes explosies rond hetzelfde tijdstip werden volbracht, werd onmiddellijk gedacht aan een gecoördineerde actie, maar de aanslagen werden vooralsnog niet opgeëist. De meeste explosies zouden het werk zijn van zelfmoordterroristen. Vermoedelijk werden die uitgevoerd door leden van dezelfde groep.

De politie heeft in totaal dertien mensen gearresteerd die in verband worden gebracht met de explosies en aanslagen. Volgens premier Ranil Wickremesinghe zouden die allemaal uit Sri Lanka afkomstig zijn. Met hulp van de internationale gemeenschap zal worden onderzocht of ze banden in het buitenland hadden. 

‘Er waren aanwijzingen voor mogelijke aanslag’

De Sri Lankaanse geheime dienst had volgens de premier voor de explosies van paaszondag aanwijzingen van een mogelijke aanslag. Er moet onderzocht worden waarom geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe in een televisietoespraak.

Avondklok

De overheid heeft aangekondigd dat een avondklok werd ingesteld, van 18 uur tot 6 uur morgenochtend. Ook de toegang tot sociale media werd tijdelijk geblokkeerd 'in belang van het onderzoek'. Scholen zullen tot en met woensdag gesloten blijven en regeringsgebouwen worden extra bewaakt.

Ook buitenlandse slachtoffers

Sri Lanka is een toeristische trekpleister, ook voor Europeanen. Onder de doden zouden zich ook tientallen buitenlanders bevinden, maar het is nog niet duidelijk of er zich ook Belgen onder die slachtoffers bevinden. De Belgische ambassade in het Indiaase New Delhi, ook actief voor Sri Lanka, roept Belgen op om zich te melden als ze in veiligheid verkeren.

'Buitenlandse Zaken neemt contact op met de Belgen die wonen en reizen in Sri Lanka om te weten of ze veilig zijn en of ze hulp nodig hebben. We staan ook in contact met de overheid voor informatie over buitenlandse slachtoffers en gewonden', zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die de 'daden van haat' veroordeelt. 

Volgens cijfers van BuZa wonen er ongeveer tachtig Belgen in Sri Lanka, en zijn een vijftigtal landgenoten daar momenteel op vakantie. Touroperators Tui en Thomas Cook, die reizen aanbieden naar het eiland, maken zich voolopig weinig zorgen. Geen van hun klanten logeerden in de getroffen hotels.

Intussen werd duidelijk dat een Nederlandse vrouw is omgekomen bij de aanslagen, evenals een Portugees, Chinees en twee Turken.

'Bevolking moet kalm blijven'

De eerste minister van het eiland, Ranil Wickremesinghe, heeft de aanslagen fors veroordeeld. 'Ik veroordeel deze laffe aanvallen tegen ons volk. Ik roep al onze inwoners op om verenigd en sterk te blijven in deze tragische tijden', aldus de premier op Twitter. Hij voegt er aan toe dat de regering van Sri Lanka 'onmiddellijk maatregelen neemt om de situatie onder controle te houden'.

President Maithripala Sirisena vraagt de bevolking kalm te blijven en de autoriteiten te steunen bij hun onderzoek.

Sri Lanka, waar in 2009 een 26-jarige burgeroorlog werd beëindigd, kende recent een opflakkering van geweld toen de spanningen hoog opliepen tussen de boeddhistische meerderheid en de moslimminderheid. Vorig jaar werd de noodtoestand zelfs even uitgeroepen. Slechts zeven procent van de bevolking van het Aziatische eiland is christelijk.

Dodentol loopt op tot meer dan 200, al dertien verdachten gearresteerd
Foto: AFP
Dodentol loopt op tot meer dan 200, al dertien verdachten gearresteerd
Foto: AFP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig