Duitse luchtverkeersleiders springen vannacht opnieuw bij
Themabeeld luchthaven Luik Foto: Photo News

De komende nacht zal het hele luchtruim tussen 2 en 5 uur opnieuw gesloten zijn omwille van een tekort aan luchtverkeersleiders. Dat meldt Dominique Dehaene, de woordvoerder van luchtverkeersleider Skeyes.

Net als donderdag zal Skeyes een beroep doen op Duitse luchtverkeersleiding om alles in goede banen te leiden. Ze zullen tussen 2 en 5 uur zes vluchten per uur verzorgen voor de luchthaven van Luik.

De Duitse luchtverkeersleiders werken vanuit de nabijheid van Frankfurt. De vliegtuigen worden tot aan de grens met België begeleid, waarna een luchtcorridor gevormd wordt tot de Luikse luchthaven. De mensen in de toren in Luik zetten daarna de vliegtuigen aan de grond.

‘Grens overschreven’

François Bellot (MR), federaal minister van Mobiliteit laat in Le Soir zijn irritatie blijken over de werkonderbrekingen bij de luchtverkeersleiders. ‘De grens begint overschreden te raken’, aldus de minister, die waarschuwt dat het monopolie van Skeyes onder druk komt te staan.

In de krant zegt Bellot dat het beheerscontract van Skeyes momenteel besproken wordt op het federale niveau. Het monopolie van de luchtverkeersleiding voor de komende tien jaar staat op de agenda.

Sommige luchtverkeersleiders melden zich ziek, waardoor er een tekort aan personeel is. Die werkwijze kan op weinig begrip rekenen van Bellot, die zegt dat medische controles aantoonden dat ‘er in sommige gevallen geen sprake was van ziekte’. ‘Het is niet aan de minister om sancties op te leggen, maar aan de directie om interne maatregelen te nemen’, zegt hij.