Aantal ongevallen met fietsers neemt toe
Themabeeld

Vias, het instituut voor de verkeersveiligheid, rekende uit dat het aantal ongevallen met fietsers blijft toenemen. Dat komt onder andere omdat er steeds meer verschillende soorten tweewielers rondrijden, zoals de speedpedelec, cargofiets of de deelstep. Dat schrijft De Morgen.

In De Morgen maakt Vias de vergelijking tussen de ongevalstatistieken van 2005 en 2017. Het aantal ‘letselongevallen’, waarbij enkel fietsers betrokken zijn, was 1.299 in 2005. De teller stond twee jaar geleden op 1.617, dat is een stijging van 25 procent. Tellen we de ongevallen waarbij zowel fietsers als voetgangers betrokken zijn, dan is de stijging 75 procent, van 256 naar 450.

Die cijfers zijn volgens Stef Willems van Vias een onderschatting, omdat bij zo’n ongevallen de politie dikwijls niets wordt gecontacteerd. En bij een zwaar ongeval gaan slachtoffers meteen naar het ziekenhuis, en daar heeft Vias geen cijfers van.

Er zijn twee redenen voor deze stijging. Mensen laten vaker de wagen staan en zoeken alternatieve vervoersmiddelen, zoals de (brom)fiets, de step, of een speedpedelec. Deze vervoersmiddelen hebben allemaal een andere snelheid, wat de kans op ongevallen vergroot. Daarnaast is de weginfrastructuur niet aangepast al de nieuwe vervoersvormen.