Twee mannen opgepakt in onderzoek naar moord op journaliste in Noord-Ierland
Politie onderzoekt de plaats van de rellen Foto: AFP

Donderdagavond kwam de journaliste Lyra McKee om toen ze aanwezig was bij rellen in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry. De politie maakte bekend dat er twee jonge mannen werden opgepakt in het kader van het moordonderzoek.

De opgepakte mannen zijn 18 en 19 jaar oud, zo maakte de politie bekend. Ze worden in Belfast verhoord. De mannen worden vastgehouden op grond van de antiterrorismewetgeving. Eerder had de politie een video-opname met een verdachte verspreid.

De 29-jarige journaliste werd neergeschoten toen in de katholieke wijk Creggan gewelddadige rellen uitbraken. De politie was er binnengevallen in een huis op zoek naar wapens en explosieven. De wijk antwoordde met ­molotovcocktails en stenen.

McKee werd getroffen door een kogel in het hoofd en overleed op weg naar het ziekenhuis. De speurders gingen onmiddellijk uit van een ‘terroristisch incident’ en startten een moordonderzoek. Ze vermoeden dat achter de actie een militante Republikeinse groep New IRA schuilt.

Politici uit Groot-Brittannië en Ierland hebben de daad scherp veroordeeld. Michelle O’Neill, ondervoorzitster van Sinn Féin, spreekt van ‘een aanval op de hele gemeenschap en het vredesproces’. DUP-voorzitter Arlene Foster stelt dat geweld op straat nu even fout is als in de jaren zeventig. ‘Niemand wil terug naar die tijd.’

McKee was geboren in Belfast, blijkt uit informatie van het literair bureau Janklow & Nesbit. Ze schreef veel over het conflict tussen katholieke republikeinen en protestantse unionisten in Noord-Ierland. Op haar Twitter-account had ze donderdag nog een foto geplaatst over de rellen in Derry.