Internationaal expertenpanel gaat Boeing 737 MAX onderzoeken
Een Boeing 737 MAX Foto: REUTERS

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vormt een internationaal panel van experts om de veiligheid van het besturingssysteem van de Boeing 737 MAX na te gaan. Het onderzoek zou een drietal maanden duren; de eerste meeting is gepland op 29 april. Dat kondigde de FAA vrijdag aan.

‘Het team zal verschillende aspecten van het geautomatiseerde besturingssysteem evalueren, waaronder het ontwerp en de interactie van de piloten met het systeem, om na te gaan of het beantwoordt aan alle regels en om eventuele verbeteringen te identificeren’, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

Aan het panel nemen ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en luchtvaartautoriteiten van Australië, Brazilië, Canada, China, de Europese Unie, Indonesië, Japan, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten deel.

Alle vliegtuigen van het type 737 MAX worden sinds ruim een maand wereldwijd aan de grond gehouden, nadat er in enkele maanden tijd twee crashten. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om het leven. Mogelijk lag een fout in het besturingssysteem aan de basis van beide ongevallen. Boeing werkt aan een software-update voor dat systeem.