Een avond vol filmpareltjes
‘Misery’: Opgepast als je de vrouw met de hamer tegenkomt. Foto: rr

Het verlengd weekend is begonnen met prachtig terrasjesweer. De kans dat u vanavond televisiekijkt, is dus miniem. Ten onrechte, want er zijn heel wat parels van films op de buis.

1 Midnight cowboy

Caz, 20.40 uur

Prachtige film over twee losers die elkaars pad kruisen in het New York van eind jaren 60. Jon Voight (de vader van Angelina Jolie) en Dustin Hoffman zijn onvergetelijk. De film inspireert nog altijd mensen om zonder te kijken de straat over te steken en dan naar toeterende auto’s te brullen: ‘I’m walking here!’

2 Misery

Eén, 23.35 uur

Kathy Bates, de Ann Dowd van haar generatie, kreeg geheel terecht een Oscar voor haar griezelige vertolking in deze griezelige verfilming van het griezelboek van griezelkoning Stephen King. James Caan heeft er naar verluidt nog nachtmerries van.

3 Our little sister

Canvas, 21.10 uur

De Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda rijgt de filmpareltjes aan elkaar tot een prachtig, hm, filmhalssnoer. Shoplifters was vorig jaar een voltreffer, maar ook dit vertederende familieportret is veel beter dan onze pogingen tot beeldspraak.

4 Terzake

Canvas, 20 uur

In de Noord-Ierse grensstad Derry is donderdag een journaliste doodgeschoten. Terzake stelt de vraag of de troubles terug zijn. Daarna gaat het naar India, waar de komende weken honderden miljoenen mensen hun stem uitbrengen. Ten slotte een nieuw deel van de reportagereeks ‘Breaking Europe’ van Rudi Vranckx. Ditmaal bezoekt hij Lech Walesa, de legendarische Poolse vakbondsleider en oud-president.