Luisteraars van Joe kiezen 'Born in the USA' als meest iconische album
Bruce Springsteen tijdens een optreden in 2015 Foto: Greg Allen/Invision/AP

De luisteraars van het radiostation Joe hebben het album 'Born in the USA' van Bruce Springsteen verkozen tot meest iconische album. ‘Reckless’ van Bryan Adams en ‘The dark side of the moon’ van Pink Floyd vullen de top drie aan.

Tijdens de paasvakantie konden de Joe-luisteraars twee weken lang de 500 volgens hen meest iconische albums uit meer dan zestig jaar popgeschiedenis horen, en dat tijdens de allereerste Album Top 500 bij Joe. Het album ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen kon de Joe-luisteraars het meest bekoren. Het hoogst genoteerde Belgische album is het debuutalbum ‘Gorki’ van Gorki op plaats 25. ‘Hoezo’ van Clouseau en ‘Hier en Nu’ van De Kreuners staan respectievelijk op plaats 36 en plaats 44.

De Joe-luisteraars stemden heel uiteenlopende albums in de lijst: van de popsongs van Abba tot de chanson van Jacques Brel en de punk van Sex Pistols. Joe-dj’s Nathalie Delporte, Carl Schmitz, Kenneth Stevens en Jan Bosman draaiden telkens twee nummers uit elk album.

The Beatles hebben met negen noteringen de meeste albums in de lijst staan, en dat zonder de soloalbums van Paul McCartney en John Lennon mee te rekenen. Queen en U2 verdienen met elk acht noteringen de zilveren medaille. Madonna volgt hen op de voet met zeven noteringen.

Ook de meest iconische soundtracks mochten volgens de Joe-luisteraars niet ontbreken in de lijst. De hoogst genoteerde soundtrack staat op plaats 24 en is van de film Grease. Hits als ‘You’re the one that I want’ en ‘Sandy’ laten de andere soundtracks ver achter zich. Dirty dancing haalde plaats 192, gevolgd door The bodyguard op plaats 243.

De top 10 van de Album Top 500:

1. BRUCE SPRINGSTEEN - Born in the USA

2. BRYAN ADAMS - Reckless

3. PINK FLOYD - The dark side of the moon

4. FLEETWOOD MAC - Rumours

5. MICHAEL JACKSON - Thriller

6. MADONNA - True blue

7. BEATLES – Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band

8. ABBA - Arrival

9. DIRE STRAITS - Brothers in arms

10. PRINCE & THE REVOLUTION - Purple rain