Legale Cannabis? Alleen de prijzen worden ‘high’
De meeste cannabis-gebruikers in Canada kopen hun wiet vandaag nog altijd op de zwarte markt. Foto: AFP

Zes maanden na de legalisering valt de verkoop van legale cannabis in Canada fors tegen. Gebruikers verkiezen de zwarte markt, waar wiet tot de helft goedkoper is. Maar hoelang nog?

Canada werd zes maanden geleden het tweede land ter wereld - na Uruguay - waar je legaal wiet kan kopen. En dat zowel voor recreatief als medicinaal gebruik. Maar de verwachte stormloop op legale cannabis bleef uit, blijkt uit de eerste cijfers. En dat terwijl elke inwoner van Canada vandaag wettelijk 30 gram cannabis bij zich mag hebben voor recreatief gebruik, zelfs in het openbaar.

Bloeiende zwarte markt

Legale Cannabis? Alleen de prijzen worden ‘high’
De verwachte stormloop op de legale wietwinkels in Canada blijft voorlopig uit Foto: REUTERS

Het probleem? De legale wietshops kunnen niet op tegen de veel goedkopere zwarte markt, waardoor de verkoopcijfers tegenvallen. Want legalisering of niet, voorlopig blijven de meeste Canadese wietgebruikers hun cannabis liever illegaal op de straathoek kopen.

In het vierde kwartaal van 2018 werd er daardoor in Canada slechts voor 569 miljoen dollar aan legale wiet verkocht, meldt The Wall Street Journal, en dat inclusief de cannabis voor medicinaal gebruik. Dat is fors minder dan de 761 miljoen dollar die door het Canadese Agentschap voor Statistiek werd voorspeld.

Volgens het Canadese onderzoeksbureau Arcview Market Research zou slechts 112,5 miljoen dollar daarvan gebruikt zijn voor de aankoop van legale wiet voor recreatief gebruik. Terwijl een viervoud daarvan was verwacht.

Pesticiden en zware metalen

Legale Cannabis? Alleen de prijzen worden ‘high’
Zelfs de Canadese vlag bestaat vandaag in ‘cannabis’-versie Foto: AFP

De verklaring? Door de sterk versplinterde en strenge reglementering in het land - legale wiet wordt in Canada vooraf uitvoerig getest op concentraties van pesticiden en zware metalen - wordt het legale aanbod van cannabis in de praktijk sterk beperkt. Legale producenten slagen er simpelweg niet om genoeg wietplanten te telen om te voldoen aan de enorme vraag, waardoor de prijzen op de legale markt in Canada de hoogte in schoten.

Een voorbeeld? Terwijl in een legale wietwinkel 3,5 gram oprookbare marihuana van producent Seven Oaks ruwweg 40 Canadese dollar (26 euro) kost, kan je op veel plaatsen dezelfde hoeveelheid op de zwarte markt aan pakweg 20 dollar krijgen. De helft goedkoper dus, getuigt een lokale handelaar in The Wall Street Journal.

Geen eetbare producten

Maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Canada staat detailhandelaren niet toe om eetbare producten zoals gummyberen of chocolade gemaakt met legale cannabis te verkopen, waardoor ook de toevoer naar rookbare soorten wettelijk wordt beperkt. Analisten verwachten dat de productie van legale cannabis pas zal exploderen, wanneer die beperking zal worden opgeheven. Zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Californië eerder al deed.

Een andere oplossing is het aanbod van legale cannabis in Canada te verhogen door in te zetten op de productie van zogeheten ‘next-generation’ cannabis. Heel wat producenten en biotechbedrijven in Canada onderzoeken vandaag al de mogelijkheid om cannabis - en het bijhorende effect van THC - op een synthetische manier te produceren in een lab.

Suiker en gist?

In plaats van echte wietplanten worden daarbij dan ingrediënten als suiker en gist gebruikt. Maar volgens experten van The Independent bevinden deze onderzoeken zich nog in een vroeg stadium en kan het nog vele jaren duren vooral dat soort synthetische cannabis rijp is voor de legale markt in Canada.