De Lijn en Brussels Gewest raken het eens over wachtzones chauffeurs aan Brussel-Noord
Foto: BELGAIMAGE

De Lijn en het Brussels Gewest zijn het vrijdag eens geraakt om de wachtzones voor chauffeurs van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij te verplaatsen naar een locatie in de onmiddellijke omgeving van het treinstation.

‘De nodige vergunningen en bijkomende signalisatie worden aangevraagd. Als alles vlot verloopt, kan de wachtzone voor de chauffeurs daarna verschoven worden naar een nieuwe locatie buiten het station’, zegt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn.

Het akkoord werd bereikt tijdens het tweewekelijkse overleg dat nu al een tijdje wordt gehouden tussen De Lijn en het Gewest. Loos benadrukt dat het om de wachtzone gaat, waar de chauffeurs tijdelijk stoppen om een pauze te nemen. ‘Je mag dit dus niet verwarren met de haltes voor de reizigers. De locatie van de op- en afstaphaltes blijft behouden.’

Over het voorstel van De Lijn om de haltes te verplaatsen van onder het Noordstation naar het Noordplein en daar schuilruimtes te bouwen, is vrijdag niet gesproken. ‘Het ging om het reguliere overleg over praktische maatregelen die de huidige situatie kunnen verbeteren. Gesprekken over het toekomstige busstation vallen buiten dit overleg’, zegt Loos. Wanneer het overleg over dat voorstel wel zal plaatsvinden, is volgens De Lijn nog niet vastgelegd.

Transmigranten

De situatie bij de bushaltes aan het Noordstation, waar veel transmigranten verblijven, leidde vorige week nog tot een stakingsaanzegging van het gezamenlijke vakbondsfront bij De Lijn. Transmigranten slapen er in een voor hen voorziene ruimte, maar dat leidt tot overlast en een gebrek aan hygiëne.