Nederland gaat voor drie op een rij in Amstel voor vrouwen
Chantal Blaak. Foto: Photo News

Sinds 2017 vindt opnieuw een Amstel Gold Race voor vrouwen plaats. De wedstrijd kreeg meteen een plekje op de WorldTour-kalender en met Anna van der Breggen (2017) en Chantal Blaak vorig jaar wisten al twee Nederlandse rensters te juichen. Ook nu zondag zijn ze andermaal topfavoriet.

Klik hier voor onze digitale wielergids

De Amstel Gold Race Ladies Edition finisht op dezelfde plek als de wedstrijd bij de mannen. Het parcours telt 126,8 kilometer. De start ligt eveneens op het Vrijthof, de beginfase gaat over hetzelfde parcours als de mannen. Vanaf de Vrakelbergerweg gaat het naar de Zwartebrugweg, de Eyserbosweg en de Keutenberg voordat drie lokale rondes verreden worden. De vrouwen worden op dat lokale parcours geconfronteerd met de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. Na de laatste passage over de Cauberg gaat het richting finish.

Boels-Dolmans is andermaal favoriet voor de winst en koerst zondag in een speciaal tenue, in het roze, ten voordele van Pink Ribbon, dat zich inzet tegen borstkanker. Met de titelverdedigster en Anna van der Breggen, terug op de weg actief sinds haar Cape Epic-avontuur, en de Deense Annika Langvad kan het team een sterk blok presenteren. Mitchelton-Scott heeft dan weer Annemiek van Vleuten in de rangen, winnares van de Strade Bianche en tweede in de Ronde van Vlaanderen, en Amanda Spratt, derde vorig jaar in de Amstel.

Marta Bastianelli won de Ronde van Vlaanderen en hoopt ook in de Amstel te schitteren. Voorts mogen ook Marianne Vos en Cecilie Uttrup Ludwig, bekend van het vrolijkste interview ooit, dromen van een plek op het podium. En dat mag misschien ook wel Sofie De Vuyst, woensdag winnares van de Brabantse Pijl en de enige landgenote die in de Amstel de eer hoog kan houden.