Brand Notre-Dame mogelijk veroorzaakt door kortsluiting
Foto: AFP

Volgens de politie ligt een probleem met de elektriciteitsvoorziening aan de basis van de brand in de Notre-Dame van Parijs. Er zijn al een veertigtal mensen verhoord in het onderzoek. Ondertussen wordt werk gemaakt van het bouwen van ‘een groot regenscherm’ om wat rest van het interieur te beschermen.

Persagentschap Associated Press sprak met iemand van de politie die bij het onderzoek betrokken is, en volgens die persoon is er geen kwaad opzet in het spel. Een ordinaire kortsluiting lijkt het meest waarschijnlijke scenario. Om de precieze omstandigheden te achterhalen worden nog steeds medewerkers van de kathedraal en personen die bij de verbouwingen betrokken zijn verhoord.

De krant Le Parisien stelt dat er mogelijk een probleem was met de liften op de werf. Maar de politie wil voorlopig geen commentaar geven op dat denkspoor.

Bescherming

Ondertussen wordt ook werk gemaakt van de bescherming van wat overblijft van de kathedraal. Zo komt er een groot dekzeil over het gebouw, zegt Charlotte Hubert, de voorzitster van de architectenvereniging voor historische gebouwen, vrijdag aan de Franse nieuwszender BFMTV.

De brand in de wereldberoemde kathedraal vernielde maandagavond een groot deel van het dak. Voor volgende week voorspelde regen in Parijs zou nog verdere schade aan het gebouw kunnen veroorzaken. Minister van Cultuur Franck Riester had al gewezen op verder instortingsgevaar wanneer het water zich zou ophopen op het dak van de kathedraal.

Het regenscherm boven de kathedraal moet de vorm van een puntdak krijgen. De constructie moet hoger zijn dan het oorspronkelijke dak, zodat bouwvakkers eronder kunnen om aan het gebouw te werken.