Trump kraait victorie: ‘Ik had Mueller kunnen ontslaan’
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump maakt zich sterk dat het rapport Mueller zijn grote gelijk bewijst, ook al pleit dat document hem niet volledig vrij. Enkele democratische parlementsleden pleiten voor het opstarten van de ontslagprocedure, maar dat lijkt een kansloze poging.

De Amerikaanse president Donald Trump verspreidde al bij de publicatie van het rapport in Games of Thrones-stijl de mededeling dat het ‘game over’ was voor zijn politieke tegenstrevers. Met een hele reeks tweets leek hij vannacht nog wat verder te gaan.

Zo wees hij erop dat hij eigenlijk speciaal aanklager Robert Mueller had kunnen ontslaan. ‘Ik had het recht de hele heksenjacht te beëindigen, als ik dat gewild had. Ik had ze allemaal kunnen ontslaan, ook Mueller, als ik dat gewild had. Ik heb beslist om dat niet te doen’, schreef Trump, daarmee suggererend dat hij zeker was dat hij gelijk zou halen.

Ontslag

Maar ook na de publicatie van het rapport is het laatste woord nog niet gezegd. Zo worden in het document tien pogingen van Trump om het onderzoek te beïnvloeden opgelijst. Maar obstructie van de rechtsgang verwijt het hem niet. De pogingen tot beïnvloeding zijn vooral mislukt omdat medewerkers zijn instructies niet opvolgden, concludeert het rapport.

Sommige leden van de Democraten zien daarin toch genoeg materiaal om de zogenaamde impeachment-procedure op te starten. Een aantal prominente nieuwe congresleden, onder leiding van Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez, heeft al aangekondigd de ontslagprocedure te willen beginnen.

Maar zelfs al komt die er, dan nog is het erg onwaarschijnlijk dat Trump zou moeten aftreden: de democraten zijn onderling verdeeld, en de nodige meerderheid in de Senaat hebben ze niet.